open-navfaktor-logo
search
Repovi iz 2013.
Neymar na sudu u Barceloni zbog optužbi za korupciju i prevaru
Brazilska fudbalska zvijezda Neymar da Silva Santos Junior stigao je u ponedeljak ujutro na sud u Barceloni, gdje će mu se suditi po optužbama za korupciju i prevaru zbog njegovog transfera u Barcelonu prije skoro deceniju.
17.10.2022. u 12:30
get url
text

Samo mjesec prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru, španski tužioci pokušavaju osuditi Neymara da dobije do dvije godine zatvorske kazne i plati kaznu od 10 miliona eura (9,7 miliona dolara), javlja Anadolu Agency (AA).

Na sudu su se sa brazilskim napadačem pojavili i njegovi roditelji, dva bivša predsjednika FC Barcelone, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, i bivši čelnik brazilskog kluba Santos, koji se također suočava sa optužbama oko transfera.

Čak se sudi i Barceloni, jer tužioci tvrde da bi katalonski tim trebalo da plati kaznu od 8,4 miliona eura (8,2 miliona dolara) zbog kršenja zakona.

Navodna korupcija datira još od transfera Neymara iz Santosa u Brazilu 2013. godine u Barcelonu.

Pet godina otkako je Neymar završio burnu karijeru u Barceloni, brazilskom napadaču se sudi da bi se utvrdilo da li su on i drugi počinili prevaru kada je 2013. godine prešao u katalonski klub.

Očekuje se da suđenje traje čak dvije sedmice.

Na sudu su se pojavili i bivši predsjednici Barcelone kao i Neymarovi roditelji koji se suočavaju s istim optužbama.

Optuženi su da su sakrili stvarnu cijenu njegovog transfera s ciljem da ne isplate novac za koji DIS, privatna brazilska kompanija, kaže da joj se duguje kao zakonitim vlasnicima 40 posto Neymarovih igračkih prava.

DIS traži da Neymar, njegov otac, koji se također zove Neymar i koji djeluje kao njegov agent i bivši direktori Barcelone Sandro Rosell i Josep Bartomeu budu osuđeni na pet godina zatvora.

Svi optuženi su negirali da su počinili bilo kakvu nepravdu.

Advokati tužitelja tvrde da je DIS dobio samo dospjeli procenat od 17 miliona eura (16,5 miliona dolara) koje su Barcelona i Santos prvobitno najavili kao naknadu za transfer između klubova, dok je stvarni trošak bio oko 82 miliona eura (79,7 miliona dolara).

Istražni sudija u Španiji je već rekao da je stvarni trošak bio najmanje 83,3 miliona eura (81 milion dolara).

Državni tužioci traže za Neymara kaznu od dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona eura (9,7 miliona dolara). U Španiji, kazne manje od dvije godine za prve prekršaje mogu biti uslovne, kao što se dogodilo u slučaju porezne prevare protiv Lionela Messija, Neymarovog bivšeg saigrača iz Barcelone, i njegovog oca.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.