open-navfaktor-logo
search
Poplavljeni objekti
Nevrijeme na sjeveoristoku BiH: Proglašeno stanje prirodne nesreće na području Sapne
Općinski štab Civilne zaštite Sapna, nakon današnjeg nevremena sa katastrofalnim posljedicama, proglasilo je stanje prirodne nesreće, javlja Anadolija.
10.06.2023. u 22:25
get url
text

U poslijepodnevnim satima na Sapnu i okolinu sručile su se enormno velike količine kiše, a u jednom trenutku je došlo do prekida regionalne saobraćajnice Sapna – Kalesija. Upravo na toj lokaciji zabilježen je prizor gdje bujica ogromne snage nosi sve pred sebom, između ostalog i automobile.

VEZANI TEKST - Nakon jake kiše: Poplava u Sapni, voda prodrla u kuće, bujica odnijela automobil

Kiša je u međuvremenu prestala padati, ali su bujične vode iza sebe ostavile pustoš, pa su Općinski štab Civilne zaštite i općinski načelnik Zudin Mahmutović promptno reagovali i proglasili stanje prirodne nesreće, a već ujutro će se krenuti sa popisivanjem oštećenih stambenih objekata, poljoprivrednih usjeva i infrastrukture.

Pretpostavlja se da su štete višemilionske, a nedavno, podsjećanja radi, slično katastrofalno nevrijeme pogodilo je područje susjedne općine Teočak. Stanovnici Sapne su zabrinuti, a podsjećaju da ovakve katastrofalne posljedice nisu bile ni nakon nevremena 2014. godine.

Također i na području Kalesije je teška situacija, a najteža u Gornjoj Kalesiji. Upravo na tom lokalitetu je došlo do izlivanja vode preko magistralnog puta Tuzla – Zvornik.

Faktor saznaje da je u Kalesiji poplavljeno deset stambenih objekata, isto toliko ima prijava za pomoćne objekte, štale, garaže i kotlovnice, a prijavljena su i dva klizišta. Na području Memića poplavljeno je jedno privredno društvo. Velike štete su prouzrokovane na poljoprivrednim usjevima, nevrijeme je pogodilo kompletno područje općine tako da su ekipe Civilne zaštite na terenu, od Memića na istoku do Babajića na zapadu. Pripadnici Civilne zaštite, oko 20 sati, izveli su akciju spašavanje jedne žene u Gornjoj Kalesiji, koja je ostala u kući u koju je prodrla voda.

Ekipe putne operative, civilne zaštite i mještani su na terenu, pokušavaju deblokirati puteve i pomoći porodicama kojima je voda ušla u stambene objekte.

{$galerijaFotografija}

Sapna poplava
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.