Danas, 22. oktobra, navršava se 29 godina od otmice i ubistva 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina. Pripadnici srpske paravojne jedinice "Osvetnici" na čelu s Milanom Lukićem iz autobusa na liniji Priboj – Rudo te su ljude pri prelasku preko teritorija Republike Srpske oteli, psihički i fizički zlostavljali, a zatim ubili na obali Drine u BiH.

Grupa tih građana Srbije ubijena je samo zbog toga što su bili Bošnjaci, saopćila je Inicijativa mladih za ljudska prava (YHIR).

- Godišnjica otmice u Sjeverinu opomena je državi da žrtve moraju biti priznate, a svako ko vrijeđa pripadnike nacionalnih manjina mora biti kažnjen - ističe se u saopćenju.

Ubijeni su Sjeverinci: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Melvida Koldžić.

Do danas, 29 godina od tog zločina, pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne osobe.

Za taj zločin pred sudom u Srbiji osuđeni su Milan Lukić i Oliver Krsmanović (u odsutnosti) te Dragutin Dragićević na 20 godina i Đorđe Šević na 15 godina zatvora.

VEZANI TEKST - Porodice i 29 godina od otmice i ubistva 17 Bošnjaka u Sjeverinu još tragaju za njihovim posmrtnim ostacima

Grupi nevladinih organizacija koje podsjećaju na zločin nad bošnjačkim civilima iz Sjeverina, državljanima Srbije, pridružuju se Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, porukom "Neprihvatljivo je da institucije Srbije odbijaju porodicama žrtava pružiti obeštećenje".

Te nevladine udruge upozorile su i da višegodišnja potraga obitelji za posmrtnim ostacima žrtava još nije okončana.