Lijek koji dobivaju krave i konji kada imaju parazite, lijek koji se daje svinjama kad imaju gliste, lijek koji se u malim dozama može koristiti za liječenje parazita kod ljudi. Ali, sada je to postao lijek koji neki najnormalnije traže od liječnika kad dobiju koronavirus, neki ga koriste i kako bi koronu spriječili.

Ivermektin je još jedna kontroverza pandemije, Ivermektin su skandirali okupljeni na subotnjim protestima u Zagrebu. I liječnici i veterinari potvrdili su RTL-u da im pacijenti traže lijek za konje, Agencija za lijekove i medicinske proizvode u Hrvatskoj (HALMED) RTL-u je potvrdila da je potrošnja porasla.

- Ja kada sam to čuo nisam mogao vjerovati i uopće nisam znao otkuda im ta poveznica - rekao je Relja Beck, voditelj Laboratorija za parazitologiju na Veterinarskom institutu u Zagrebu.

- Mi ga dajemo često psima i zamorcima - pojasnio je veterinar Bruno Ljolje.

- Pacijenti znaju pitati za Ivermektin - potvrdila je Jandranka Pavičič Šarić, anesteziologinja i članica izvršnog odbora Lječničke komore Hrvatske.

Koristi se prvenstveno za životinje, lijek je protiv parazita, ali ne i COVID-a. Brojni vjeruju u njegovu antikorona moć.

- Nažalost određeni dio pacijenata traži liječenje Ivermektinom zato što su se informirali na pogrešnom mjestu o načinu kako se liječi koronavirus - rekla je Pavičić Šarić.

Postoji i Ivermektin za ljude, ali to nije onaj koji imaju veterinari. Brojni im posljednjih mjeseci kucaju na vrata tražeći bočicu - uzalud. Na njoj jasno piše: za goveda, ovce i svinje.

Popularizaciji Ivermectina u liječenju koronavirusa itekako je pomogla poznata voditeljica Fox Newsa Laura Ingraham te najpopularniji Podcast voditelj Jo Rogan. A onda je Američka agencija za lijekove poručila niste konji ni krave i prestanite s tim.

- Postoje određene indicije da sprječava širenje fly virusa i umnažanje njihovo. Ali fly virusi i korona nemaju ništa zajedničko. I sad kad to netko poveže u neku priču onda imate dozvoljen lijek od Američke agencije, učinkovitost protiv nekih virusa nigdje i učinkovitost koja se dala 50 posto veća doza koja se dala invitro na stanicama. I kad se sve to složi onda svi viču "jeee evo ga to radi i idemo svi na Ivermektin". Ako djeluje, evo imaju sad lavovi u zoološkom neka ga onda njima daju  - komentirao je Beck.

Korištenje Ivermektina zazivaju ljuti protivnici farmaceutskih kompanija, kao da ovaj lijek ne proizvodi ista ta industrija.

Pogledajte u prilogu RTL-a.