Nevjerovatni prizori iz zraka: Vodopadi na rijeci Trebižat prave oaze mira i ljepote

Objavljeno: 23.05.17 u 13:09

Ekipa "Flying Camera Teama" iz zraka je snimila predivne prizore prirodnih ljepota Hercegovine i rijeke Trebižat.

Vodopad Koćuša
Vodopad Koćuša

Snimci prate rijeku dugu 50 kilometara koja izvire i ponire više puta, a u svom toku stvara dva prelijepa čuda prirode: vodopade Kravice i Koćušu. Još jedan dragulj koji krasi ovu rijeku je i kupalište Čeveljuša.

Ove lokacije čine male oaze, primamljive za posjetitelje koji žele uživati u prirodnim ljepotama i pronaći odmor za dušu i tijelo.

Neobično je što ova najveća pritoka Neretve, zbog toga što izvire i ponire više puta, ima čak devet imena: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja (Posušje) – Matica – Vrlika (Imotski) – Tihaljina – Mlade – Trebižat (Ljubuški).

Trebižat počinje od jakog kraškog vrela, iz pećine u podnožju planine Jagodnice, što je nastavak podzemnog toka Vrlike. Teče iz Imotskog polja i nastavlja od Posušja prema jugoistoku duž krečnjačkog riječnog korita i teče pod imenom Tihaljina do sela Klobuk. Dolaskom u Ljubuško polje postaje Mlade, uz djelomično postavljene nasipe kraj plitkih korita. Po izlasku iz područja Ljubuškog dobija ime Trebižat i teče duž korita uklesanog duboko u kraško tlo obrazujući velike kanale i vodopade na svom putu. Kod mjesta Studenci stvara se slap Kravice, visine 30-ak metara.

Trebižat ima samo četiri pritoke: Studenčicu, Vriošticu, Parilo i Brzu vodu. Pred samo ušće odvaja se u više kanala obrazujući više ušća. Glavni kanal Trebižata ulijeva se u Neretvu u selu Struge kod Čapljine. Trebižat nema kamenite obale niti je kamenje zastupljeno u njemu. Uz tok ove rijeke raste mnogo ljekovitog bilja. Jedna je od rijeka u Bosni i Hercegovini koje imaju najbogatiju floru. Od riba najviše ima jegulje, a tu su i riječni rakovi, endemska riba te jadranski losos, riječne školjke.