open-navfaktor-logo
search
Fudbal iznad svega
Nevjerovatna priča: Pobijedili rak, a sinoć razmijenili dresove
Nakon što su Russ i Acerbi razmijenili dresove sa sigurnošću se može reći da je sinoć pobijedio i fudbal
05.10.2018. u 16:29
get url
text

Fudbaleri Eintrachta iz Frankfurta sinoć su upisali i drugu ovosezonsku pobjedu u Evropskoj ligi. S uvjerljivih 4:1 aktuelni osvajač DFB Pokala savladao je Lazio na domaćem terenu.

Bila je to jedna od emotivnijih utakmica u historiji fudbala. Naime, Lucas Torro izgubio je brata pa je dan nakon odigrao 90 minuta, a na terenu su se susreli i Marco Russ (33) i Francesco Acerbi (33), dvojica fudbalera koji su ne tako davno pobijedili rak.

Rak testisa obojici je fudbal bacio daleko od vrha na listi prioriteta. Obojica su stigla do nivoa da igraju fudbal protiv najboljih ekipa na svijetu, pred punim tribinama, a onda im je dijagnoza okrenula život naopačke.

Russ kaže kako je najzaslužniji za njegov oporavak bio - humor. Uz pomoć njega i porodice, prebrodio je negativne strane kemoterapije te pobijedio rak.

- Sve smo prolazili kroz humor, to je bio naš način kako se nositi s hemoterapijom, a to je puno pomoglo u posljednjim tjednima borbe - rekao je Russ 2016.

Pozitivne misli pomogle su i Acerbiju, koji je 2015. otkrio da je to tajna pobjede:

- Kad si bolestan, trebaš ostati pozitivan. Nemaš drugu šansu, trebaš stvoriti pozitivnu atmosferu oko sebe i obitelj ti treba pomoći boriti se s bolešću.

Prošlo je malo više od godinu dana, a onda je povratak postao još čudesniji - tek 15 mjeseci nakon završetka borbe Acerbi je dobio poziv u fudbalsku reprezentaciju Italije.

Desilo se tako da je žrijeb spojio timove dvojice fudbalera u Grupi H ovosezonskog izdanja Evropske lige. Možda je poraz Lazija sinoć bio težak po veliki broj fanova rimskog kluba, no nakon što su Russ i Acerbi razmijenili dresove sa sigurnošću se može reći da je sinoć pobijedio i fudbal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.