open-navfaktor-logo
search
Na tržištu krajem 2020.
Nevjerovatna brzina: Sony otkrio sve detalje o PlayStationu 5
Nakon višemesečnih spekulacija, kompanija Sony konačno je odlučila otkriti zvanične informacije o specifikacijama dugoočekivane konzole PlayStation 5.
19.03.2020. u 14:57
get url
text

Peta generacija poopularne konzole na tržištu bi se trebala naći krajem ove i početkom sljedeće godine.

Srce PS5 činit će posebno konstruisani osmerojezgreni AMD Zen 2 procesor na 3,5 GHz, koji podržava modularnu frekvenciju rada. Grafika će koristiti AMD-ovu RDNA 2 arhitekturu, sa 36 računarskih jedinica radnog takta 2,23 GHz.

PlayStation 5 će imati 16 GB GDDR6 RAM memorije i SSD disk od 825 GB, sa mogućnošću super-brzog učitavanja. Jedan od najvažnijih noviteta nove Sonyjeve konzole je mogućnost skladištenja podataka na SSD, što će znatno povećati brzinu učitavanja.

Koliko je brzina učitavanja povećana najbolje govori demonstracija učitavanja jednog nivoa igre Spider Man za manje od jedne sekunde, što je znatno brže u odnosu na osam sekundi koliko je za istu radnju potrebno PlayStationu 4.

VEZANI TEKST - Stiže PlayStation 5, Sony u srijedu više detalja

Za učitavanje 1 GB podataka "četvorci" je bilo potrebno oko 20 sekundi, dok će PlayStationu 5 za istu raadnju biti potrebna samo jedna sekunda.

PS5 imat će mogućnost ugradnje dodatnih SSD diskova, a podržavat će i USB diskove namijenjene za stare PS4 igre. Konzola će podržavati 4K Blu-ray disk za optičke medije, ali će igre i dalje morati da se instaliraju na SSD.

Jedinstvana karakteristika novog Sony PlayStationa su modularne radne frekvencije procesora, koje će se mijenjati u zavisnosti od potreba softvera. To će omogućiti da se snaga procesora i grafike podešava prema potrebama svake igre.

PlayStation 5 će u potpunosti biti kompatabilan sa svojim prethodnikom. Njegov hardver će podržvati 8K rezoluciju slike, kao i 4K na 120Hz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.