open-navfaktor-logo
search
Služiti kao primjer
Nevakcinisani slovenski vojnici žale se na diskriminaciju, ne mogu ići u vojne misije
Slovensko ministarstvo odbrane nije diskriminiralo vojnike koji ne mogu ići u međunarodne misije jer se nisu vakcinisali protiv COVID-19, objavio je u ponedjeljak pravobranitelj.
07.09.2021. u 08:14
get url
text

Odluka ministarstva stupila je na snagu krajem jula i cilj joj je da se poveća udio vakcinisanih u vojsci koji bi tako poslužili kao primjer ostalim građanima.

Na tu se odluku žalio vojnički sindikat, navodeći da se vojnici, koji se nisu vakcinisali iz vlastitog uvjerenja, diskriminiraju u odnosu na vakcinisane kolege.

No, u presudi pravobranitelja se navodi da nevakcinisanost iz vlastitog uvjerenja nije razlog zbog kojeg se neko može diskriminirati, odnosno da vlastito uvjerenje nije "lična značajka" diskriminiranog kao što su spol, boja kože, nacionalnost, jezik, vjera, invalidnost, starost, spolna orijentacija i slično.

Nevakcinisani vojnici se žale da ih se zbog toga ne upućuje u međunarodne misije za koje se dobija veća plaća i da dobijaju manje zadataka zbog čega će sporije napredovati i dobiti slabije ocjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.