open-navfaktor-logo
search
Turska
Neutraliziran terorista odgovoran za ubistvo 11-mjesečne bebe i njene majke
Turske snage sigurnosti neutralizirale su teroristu PKK-a Adila Akyureka, poznatijeg pod kodnim imenom "Partizan" koji je bio učesnik terorističkog napada u kojem su prije dvije godine ubijeni beba Bedirhan i njegova majka.
30.06.2020. u 11:18
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopćilo je da je terorista "Partizan" neutraliziran u operaciji koju je žandarmerija izvela na planinskoj periferiji jugoistočne turske provincije Hakkari. U saopćenju se navodi da je riječ o teroristi koji se nalazio na Sivoj potjernici turskog MUP-a i za čije hvatanje je nuđena i finansijska nagrada od pola miliona turskih lira.

Na mjestu na kom je terorist neutraliziran zaplijenjen je i bacač raketa RPG-7, puška M-16, municija za to oružje te dvije ručne bombe i termalni durbin.

Neutralizirani terorist "Partizan" bio je učesnik terirostičkog napada koji je aktiviranjem eksploziva na putu u mjestu Kalana u distrktu Yuksekova izveden 31. jula 2018. godine. U tom napadu život su izgubili Nurcan Karakaya i 11-mjesečna beba Bedirhan Mustafa Karakaya, a riječ je o supruzi i sinu narednika turske vojske Serkana Karakaye.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.