open-navfaktor-logo
search
Nove mjere
Neum: Od jutros inspektori kontrolišu ulazak u BiH i morskim putem
Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa (COVID-19) u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.
19.03.2020. u 08:49
get url
text

- Postupanje federalnih inspektora koji vrše sanitarni nadzor putnika na graničnim prijelazima je blagovremeno usklađeno s naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, prema kojim se primjenjuju Procedure zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu preko graničnih prijelaza na područje Federacije BiH i njihovog stavljanja pod zdravstveni nadzor, odnosno obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana. Napominjem da su naredbom Federalnog štaba civilne zaštite dodatno precizirane i procedure u vezi sa sanitarnim nadzorom nad vozačima vozila u međunarodnom transportu – poručuje direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Nakon donošenja Odluke o obaveznoj izolaciji svih građana BiH koji ulaze u BiH u trajanju od 14 dana, od šest sati u utorak, 16.3.2020. godine, federalni inspektori raspoređeni su na ukupno 15 cestovnih graničnih prijelaza u FBiH: na šest redovnih graničnih prijelaza (GP Bijača, GP Orašje, GP Izačić, GP Kamensko, GP Gorica, GP Bosanski Šamac, GP Aerodeom), na devet dodatnih prijelaza (GP Doljani, GP Velika Kladuša, GP Gabela Polje, GP Bosansko Grahovo/Strmica, GP Osoje, GP Čepikuće, GP Neum 1, GP Neum 2 i GP Ivanica) i na GP Međunarodni Aerodrom Sarajevo, gdje vrše 24-satni nadzor putnika i roba.

Od jutros Federalni saobraćajni inspektori će službenim čamcem patrolirati i u morskom pograničnom pojasu u neumskom akvatoriju, kako bi se spriječili eventualni pokušaji nekontrolisanog ulaska zaraženih osoba na teritoriju Federacije BiH morskim putem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.