open-navfaktor-logo
search
Podrška
Neum će graditi stambene objekte za mlade porodice
Kao i sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, i grad na jugu naše zemlje suočava se sa sve češćim odlaskom mladih u zapadne zemlje, a kako bi to spriječio, načelnik Neuma Dragan Jurković u idućoj godini planira izgradnju stambenih objekata za mlade porodice.  
04.02.2022. u 15:04
get url
text

- Kroz taj projekt subvencionirali bismo 60 posto vrijednosti objekta kako bi mladima cijena nekretnine bila pristupačna, a sve s ciljem da ostanu u Neumu - kazao je načelnik u izjavi za Fenu.

Dodao je kako mu je prioritet u radu ostanak i opstanak mladih na ovim prostorima.

Velika ulaganja i podizanje ponude na viši nivo

Jurković je naglasio kako se, pored projekata koji bi mlade mogli zadržati u svom rodnom mjestu, u ovu općinu jako puno ulaže.

- Za iduću ljetnu sezonu uredit ćemo šetnice i objekte, a planiramo riješiti i dugogodišnji problem otpada koji se nalazio uz samu obalu. Rješenje smo našli u podzemnim kontejnerima - istaknuo je načelnik kazavši kako se svake godine radi na podizanju turističkih kapaciteta i kvaliteta ponude.

A ponuda je raznovrsna i u zimskom periodu, tvrdi, iako je riječ o primorskom mjestu koje u hladnim mjesecima ne posjećuje puno turista.

- Ove godine smo po prvi put održali Lignjolov kup kojeg su organizirali naši ribolovci. Ta manifestacija bila je jako posjećena. Pored toga, održali smo Advent u Neumu koji je također imao veliki odjek u javnosti - dodao je Jurković istaknuvši kako je to pokazatelj da Neum u zimskom periodu može privući turiste.

Da se ova općina trudi održati kvalitet ponude potvrdio je i Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neum koji se također nada da su ispred Neuma samo dobri dani.

- Dolazi nam nova cesta koja će povezati Neum s ostatkom države. Radi se na novom kulturnom programu Neumskog ljeta. Očekujemo dosta ponuđenog sadržaja, a obnavlja se i renovira dosta hotela - kazao je on.

Izrazio je zadovoljstvo što nijedan hotel nije otpustio radnike u zimskom periodu bez obzira na pandemiju koronavirusa.

- Nikome čak ni primanja nisu bila smanjena što je teško jer zadnje dvije godine radimo doslovno tri mjeseca. Zbog toga nam trpe neke investicije jer smo novac preusmjerili u isplate plaća i održavanje hladnog pogona - objasnio je Krešić.

Iako će s ulaganjem kasniti nekoliko godina, napominje kako je to manje važno jer su unatoč problemima svi radnici ostali na svojim radnim mjestima.

Osnivanje Turističke zajednice na lokalnom nivou

Komentirao je i nedavno upućenu inicijativu u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona da općine i gradovi imaju mogućnost osnivanja Turističke zajednice na lokalnom nivou, jer sada djeluje samo ona na kantonalnom.

- Do sada su sredstva od boravišne takse 80 posto išla kantonu, a 20 posto Federaciji. Lokalnim jedinicama samouprave nije išlo gotovo ništa. Cilj i smisao prikupljanja boravišne takse trebao bi biti da se razvija sama destinacija te da se radi menadžment i marketing destinacije - istaknuo je Krešić.

Podržao je skupštinsku inicijativu naglasivši kako bi u tom slučaju prikupljanje boravišne takse imalo smisla.

Istog je mišljenja i načelnik Jurković koji je kazao kako Općina sada nema veliku korist od prihoda kantonalne Turističke zajednice.

- U konačnici se u Neum vrati mali postotak tih sredstava. Nadam se da bi prijedlog u Skupštini mogao brzo biti usvojen kako bi raspodjela prihoda mogla biti 60 naprema 40 posto u korist lokalne zajednice - ističe.

Načelnik otkriva kako bi ta sredstva koristili za promociju i razvoj lokalne infrastrukture, što bi ovom turističkom središtu bilo od velikog značaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.