open-navfaktor-logo
search
KO SDA HNK
Neum, Čapljina i Stolac nisu hrvatski gradovi, a Mak Dizdar je bošnjački i bh. pjesnik
Iz KO SDA HNK istakli da smatraju krajnje skandaloznom organizaciju manifestacije "Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Mak Dizdar"
27.09.2018. u 16:17
get url
text

Kantonalni odbor SDA HNK najoštrije osuđuje nacionalističke političko-ideološke poruke koje se šalju manifestacijom "Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Mak Dizdar", a koja se od 27. do 29. septembra ove godine održava u tzv. "južnohrvatskim" gradovima Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu, Čapljini i Stocu.

- Neum, Čapljina i Stolac nisu niti mogu biti ni "južnohrvatski" ni hrvatski gradovi već su to gradovi u državi Bosni i Hercegovini u kojima žive i Bošnjaci i drugi građani Bosne i Hercegovine. Mak Dizdar nije hrvatski već bošnjački i bosanskohercegovački pjesnik – pokušaj smještanja Maka Dizdara u okvire hrvatske književnosti anahroni je nastavak ideološko-političkog procesa proglašavanja Bošnjaka "hrvatskim cvijećem" i Hrvatima, što Bošnjaci nikad nisu i nikad neće biti - navode iz KO SDA HNK.

Nekropola Radimlja i stećci te cjelokupno naslijeđe srednjovjekovne bosanske države jesu isključivo bosanskohercegovački, a najavljeno polaganje cvijeća na nekropoli Radimlja samo je još jedan uzaludni pokušaj da se bosanski srednji vijek proglasi hrvatskim, a naši preci pod stećcima Hrvatima, što oni nikad nisu bili.

- Stoga smatramo krajnje skandaloznom organizaciju manifestacije "Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret Mak Dizdar". Riječ je o grubim predizbornim provokacijama, ali i o još jednom pokušaju da se jedan neotuđivi dio Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa lažno i netačno proglasi hrvatskim, što prepoznajemo i kao još jedan pokušaj oživljavanja tzv. "Herceg-Bosne" i stvaranja tzv. "trećeg entiteta", ovaj put u oblasti kulture i nauke. Zato najavljene učesnike ove manifestacije pozivamo da se ograde od ovih političko-ideoloških nastojanja i da ne učestvuju u daljnjem nacionalističkom razaranju Bosne i Hercegovine i marginaliziranju Bošnjaka i ostalih nehrvata u tom dijelu Hercegovine - navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA HNK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.