open-navfaktor-logo
search
Premijer Izraela
Netanyahu: SAD imaju pravo na samoodbranu
Izraelski vojni radio javio je da je vojska u stanju povišene pripravnosti, a zvaničnici su saopćili da se ministar odbrane Naftali Bennett sastao s vojnim i obavještajnim zapovjednicima radi "procijene situacije"
03.01.2020. u 19:26
get url
text

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je branio američku odluku da pokrene zračni udar u kome je ubijen utjecajni iranski zapovjednik Qassem Soleimani, a izraelska vojska u stanju je povišene pripravnosti nakon što je Iran zaprijetio osvetom.

Visoki vojni zvaničnici u Izraelu, američkom najbližem savezniku na Bliskom istoku i vodećem iranskom regionalnom neprijatelju, također su se sastali kako bi razmotrili situaciju nakon ubistva zapovjednika Quds snaga Soleimanija i komandanta iračke šiitske milicije u zračnom udaru.

- Upravo kao što Izrael ima pravo na samoodbranu, Sjedinjene Države imaju isti takvo pravo - navodi se izjavi Netanyahua koju je objavio njegov ured.

- Qassem Soleimani odgovoran je za smrt američkih državljana i brojnih drugih nevinih ljudi. On je planirao još takvih napada - izjavio je izraelski čelnik.

- Izraelski vojni radio javio je da je vojska u stanju povišene pripravnosti, a zvaničnici su saopćili da se ministar odbrane Naftali Bennett sastao s vojnim i obavještajnim zapovjednicima radi "procijene situacije", prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.