Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da je na Golanskoj visoravni izabrano naselje koje će nositi ime američkog predsjednika Donalda Trumpa te je u toku formalno odobrenje.

-Obećao sam da ćemo osnovati zajednicu nazvanu po predsjedniku Trumpu - rekao je Netanyahu na početku sedmičnog sastanka vlade.

-Želio bih vas obavijestiti da smo već odabrali mjesto na Golanskoj visoravni gdje će se uspostaviti ova nova zajednica, i mi smo započeli proces - rekao je na hebrejskom, prenosi AFP.

Netanyahu je najavio prošlog mjeseca da će jedno naselje na okupiranom Golanu dobiti ime po američkom predsjedniku kao zahvalu jer je priznao suverenitet Izraela na dijelu tog sirijskog teritorija koji je Izrael pripojio. 

UN nije nikada priznao to pripojenje i smatra da Izrael okupira dio Golanske visoravni. Kolonije, izraelska civilna naselja na okupiranim teritorijima, ilegalne su prema međunarodnom pravu.

Američki predsjednik je 25. marta priznao izraelski suverenitet na dijelu Golana koji je Izrael oduzeo Siriji tijekom šestodnevnog rata 1967.  i zatim 1981. pripojio.

U januaru  2017.  Trump je kazao kako će Washington priznati sporni grad Jerusalem kao glavni grad Izraela, što je izazvalo gnjev među Palestincima.

Američka ambasada premještena je iz Tel Aviva u Jerusalem i inaugurirana 14. maja 2018. godine.