open-navfaktor-logo
search
Turska
Nesvakidašnji momenti na biralištima: Neobična prosidba, "čudna" pratnja...
Mladi par, koji će se vjenčati danas u gradu Duzceu, je prije svadbe došao na biralište kako bi iskoristili pravo glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj. Nakon toga pristigle su vijesti o neobičnim momentima na biralištima.
28.05.2023. u 14:40
get url
text
Izbori u Turskoj

VEZANI TEKST - Mladenci došli na glasačko mjesto u vjenčanici i odijelu

Na biračkom mjestu u prijestolnici Ankari zabilježena je i nesvakidašnja prosidba, javlja Anadolija.

Mehmet Emin Ozbey ispred birališta u lokalnoj školi zaprosio je djevojku Gizem Esin tako što joj je pokazao improvizovani glasački listić sa zajedničkom fotografijom i pitao da li prihvata ponudu za brak.

Djevojka je vidno iznenađena, ali i presretna stavila pečat sa znakom "da" na listić sa zajedničkom fotografijom i potom ga ubacila u "glasačku kutiju".

(FOTO: AA)

Ozbey je nakon toga kleknuo te djevojci poklonio i vjerenički prsten, što su prisutni propratili aplauzom te im poželjeli sreću u daljem životu.

Djevojka je u izjavu novinarima kazala da je iznenađena i da nije očekivala baš ovakvu prosidbu.

- Da nam bude sa srećom, i nama i našoj državi, današnje glasanje. Već smo ionako uzbuđeni zbog izbora, a ovo je bilo dodatno iznenađenje - kazala je.

Ozbey je istakao da je sretan što je djevojka prihvatila ponudu za brak.

(FOTO: AA)

- Danas u svakom smislu vlastitim izborom odlučujemo o našoj sudbini. Doduše, ovo je bilo pomalo antidemokratsko glasanje jer je bio samo jedan kandidat i samo pečat "da". Važno je da je glasala. Jako sam sretan - kazao je Turčin šaljivo.

Agencija Anadolija javlja i da je bilo onih koji su na glasanje došli u narodnim nošnjama. 

Kirgizi koji žive u okrugu Ercis u Vanu, glasali su u drugom krugu turskih predsjedničkih izbora obučeni u narodne nošnje. Nekoliko muškaraca došlo je na biralište jašući konje, dok su žene na glasanje povele i djecu.

Kirgizi su emigrirali u Tursku s Pamirske visoravni 1982. godine.

(FOTO: AA)

Snimci sa raznih biračkih mjesta pokazuju i druge neobične momente glasanja, jer su se neki od građana odlučili da povedu svoje ljubimce.

Najneobičnija situacija zabilježena je u Istanbulu gdje je žena došla da glasa u pratnji jagnjeta. Njena ljubimica pratila ju je u stopu i na biračkom mjestu i kroz gužvu po izlasku iz objekta.

U pokrajini Duzce, starija žena došla je na biračko mjesto s mačkom na ramenima. Mački nije bio problem čekanje u redu, glasanje, ubacivanje glasačkog listića, cijeli proces pažljivo je posmatrala sa ramena vlasnice, a iskoristila je priliku i da se prošeta po glasačkoj kutiji.

Najveći broj birača na glasanje je poveo pse, pa ih je bilo različitih rasa i uzrasta u raznim dijelovima zemlje.

Posebnu pažnju privukla je Irem Ayse Bazoglu, koja je na svoje prvo glasanje u životu povela psa koji se zove Mia. Irem Ayse Bazoglu nije glasala u prvom krugu izbora jer su joj do punoljetstva nedostajala četiri dana. Presretna je jer dobila pravo glasa prije drugog kruga predsjedničkih izbora.

Menadžeru turizma Mehmetu Kivilcimu za glasanje nije bilo dovoljno da povede samo jednu životinju. On je došao na glasanje jašući konja i noseći papagaja na ramenu, koji mu je pravio društvo i za vrijeme procesa glasanja.

(FOTO: AA/Screenhot) 

(FOTO: AA/Screenshot)

(FOTO: AA)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.