open-navfaktor-logo
search
(K)VAR
Nesvakidašnje scene: Na stadionu gdje će Zmajevi igrati protiv Turske "pao" VAR sistem
Četvrti sudija je obavijestio glavnog na terenu, nakon čega je on tu informaciju prenio kapitenima ekipa
01.10.2018. u 08:18
get url
text

Ekipa Rizespora sinoć je deklasirala velikana turskog fudbala ekipu Fenerbahčea rezultatom 3:0, a pažnju javnosti privukao je i kratki problem s tehnologijom Video pomoćnika sudija (VAR), javlja Anadolu Agency (AA).

Rizespor je na domaćem stadionu Caykur Didi savladao Fener u sedmom kolu turske Spor Toto Super lige, što je jedan od najlošijih početaka sezone u historiji istanbulskog giganta.

Tokom meča, tačnije u 75. minuti, dogodila se nesvakidašnja situacija zbog kvara na sistemu VAR.

Četvrti sudija je obavijestio glavnog sudiju na terenu Cuneyta Cakira, nakon čega je on tu informaciju prenio kapitenima ekipa.

Meč se nastavio, a samo četiri minute kasnije ponajbolji sudija Evrope Cakir je iz VAR centra dobio informaciju da sistem ponovo funkcionira. Cakir je ponovo pozvao kapitene ekipa i prenio im novu vijest.

Sve se to dogodilo na stadionu na kojem će za 11 dana biti igrana prijateljska utakmica između nacionalnih selekcija Bosne i Hercegovine i Turske.

VAR je nova tehnologija koja se primjenjuje sve više na fudbalskim terenima u svijetu, a sinoćnja situacija s terena u Rizeu može poslužiti kao primjer sudijama šta da rade kada dođe do "pada" sistema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.