open-navfaktor-logo
search
Opet o "mirnom razlazu"
"Nešto se naljutio": Dodik tvrdi da je Komšić napustio online sastanak s Borellom
Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell razgovarao je večeras sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.
27.04.2021. u 21:03
get url
text

Nakon online sastanka, Dodik je novinarima kazao da "Bošnjaci uporno žele da reintegrišu BiH kako oni zamišljaju, u kojoj nema ni Srba ni Hrvata".

VEZANI TEKST - O non-paperu i vakcinama: Članovi Predsjedništva razgovarali sa evropskim šefom diplomatije Borellom

Dodik je rekao da je stav Republike Srpske da treba voditi razgovore u okviru BiH o svim otvorenim pitanjima, te da je "sav problem BiH u bošnjačkoj politici reintegracije, a ne implementacije Dejtonskog sporazuma".

- To je neka građanska podvala koju oni stalno proturaju, jer misle da to zvučno djeluje zapadnim zemljama i traže građansko uređenje koje je apsolutno neprimjenjivo u BiH - rekao je Dodik večeras novinarima u Laktašima.

Prema njegovim riječima, "ukoliko je u nekom vremenskom periodu nemoguće doći do dogovora u okviru BiH o tome kako ići dalje, onda je normalnije očekivati da se pokuša mirno razići".

- To je ono što sam rekao i samom komesaru. Pošto je on iskreno pozvao na razgovor, iskreno sam mu i rekao da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao nezavisne države, a da Republiku Srpsku ostave da mrcvare u BiH, kako oni misle i kako žele - kazao je Dodik.

Neophodno je, smatra on, naći balans između toga, "jer dvije gotovo identične situcije ne mogu imati dva različite rješenja".

Ako je Kosovo nezavisno, rekao je Dodik, zašto onda ne može Republika Srpska da bude nezavisna i po kom principu.

- Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsjedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvdrnje da je nezgodno da Predsjedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da u tom pogledu hrvatski predstavnici smatraju da su Bošnjaci kalkulisali i izabrali Košića kako bi imali dva člana Predsjedništva, a da Hrvati nemaju nijednog legitimnog.

- On se nešto naljutio i napustio videosastanak. Јa nisam to prvi rekao, to svi pričaju i svi znaju. Zna i on, a znaju i Bošnjaci koji su ga birali - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.