open-navfaktor-logo
search
Pojačana potrošnja
Nestašica injekcija Clexane u KS, trudnice i porodilje se snalaze preko društvenih mreža
Trudnice u Kantonu Sarajevo kojima je dijagnosticirana trombofilija, ali i oni kojima su zbog zdravstvenog stanja potrebne injekcije Clexane, već mjesecima imaju problem s tim kako doći do neophodne terapije, budući da nije sigurno da će je moći primiti u Domu zdravlja.
21.05.2021. u 08:11
get url
text

Na društvenim mrežama, posebno od početka trećeg vala pandemije koronavirusa, nerijetko se mogu pročitati apeli trudnica i porodilja koje mole za informacije u kojim apotekama se Clexani mogu kupiti jer je nestašica bila i na prodajnim mjestima. Također nisu rijetke ni molbe da se ove injekcije poklone ili prodaju ukoliko je nekome ostalo viška Clexana.

Međutim, posljednjih dana situacija s koronavirusom se prilično normalizirala, tako da je i potreba za ovim injekcijama manja, ali trudnice i porodilje u domovima zdravlja i dalje rijetko mogu ostvariti svoje pravo na ovu terapiju. 

Iz JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo pojasnili su da su sredstva za Clexane osigurana i da s njihove strane nema problema pri nabavci, ali je zbog velike potražnje nestašica ovih injekcija na tržištu isporuka otežana.

Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika JU Domovi zdravlja KS, oni su preko ekonomsko-finansijske službe na vrijeme trebovali onu količinu Clexanea koja je bila potrebna prema procjenama s terena.

- Pojačana je potrošnja Clexanea, znamo da se on dosta koristi i u terapiji Covid-oboljelih pacijenata. Mi smo s naše strane učinili sve. Na vrijeme smo trebovali, ono što je najvažnije, finansijski to možemo. Ne radi se ni o kakvom našem finansijskom deficitu pa da ne možemo. I mi podliježemo uvjetima na tržištu. Najveći problem je poremećaj u snabdijevanju Clexana na tržištu – kazao je Šarkić.

Dodao je da se na dnevnoj bazi radi presjek stanja, kao i plan, te narudžba Clexana.

- Znamo da je poremećaj vjerovatno na svjetskom tržištu, ali mi smo sve uradili što smo mogli da uradimo da kažemo da nije do nas u smislu predviđenog plana i izdvojenih finansija. U domovima zdravlja nema Clexana koliko bismo mi željeli da ima, jednostavno je usporena nabavka i isporuka prema nama. Mi to dobijamo sukcesivno, a ne u nekoj velikoj količini koliko bi trebalo biti. Može se desiti da jedan dan nema da se nabavi, ali nama je najbitnije da imamo kontinuirano snabdijevanje i da nemamo velikih praznina u snabdijevanju - zaključio je.

Clexane injekcije koriste se protiv zgrušavanja krvi, odnosno sprečavaju trombozu. Najčešće ga koriste trudnice kojim je dijagnosticirana trombofilija, ali i porodilje koje ih kao terapiju moraju uzimati nakon carskog reza. Injekcije se, osim toga, koriste kao terapija i u liječenju koronavirusa, te za profilaksu venske tromboembolijske bolesti kod hirurških pacijenata, kao terapija kod duboke venske tromboze i plućne embolije...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.