open-navfaktor-logo
search
Potrebna strategija
Nesreće na bh. cestama prošle godine odnijele blizu 280 života
UNDP će podržati organizaciju i pripremu donatorske konferencije na visokom nivou s ciljem prikupljanja sredstava za provedbu određenih projekata iz Strategije
23.09.2019. u 11:35
get url
text

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-ja u Bosni i Hercegovini Sukhrob Khoshmukhamedov, javlja Anadolu Agency (Aa). Dalipagić je istaknuo da je ovaj Memorandum od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, UNDP će Bosni i Hercegovini pružiti pomoć putem tehničke ekspertize i znanja na izradi Okvirne strategije sigurnosti prometa i Akcijskog plana za period od 2020. do 2024. godine, a sukladno globalnim Ciljevima održivog razvoja 3 i 11. Dio ove Strategije bit će i nacrti strategija sigurnosti prometa na cestama entiteta RS, Federacije BiH i distrikta Brčko.

-Gotovo 280 života je izgubljeno u saobraćajnim nesrećama u BiH tokom prošle godine. Danas započinjemo saradnju za zaštitu života djece i svih učesnika u prometu - istaknuo je Khoshmukhamedov.

Naglasio je da će UNDP podržati organizaciju i pripremu donatorske konferencije na visokom nivou s ciljem prikupljanja sredstava za provedbu određenih projekata iz Strategije.

-Koliko je ovo važno za Bosnu i Hercegovinu nije potrebno posebno navoditi - istaknuo je zamjenik Dalipagić i dodao da smo svi svjedoci događanja na cestama širom zemlje koja je, nažalost, pri vrhu svjetske crne liste po broju prometnih nesreća u odnosu na broj stanovnika i broj vozila.

Dalipagić je zahvalio UNDP-u koji je prepoznao probleme Bosne i Hercegovine u vezi sa sigurnošću saobraćaja i aktivno se uključio u pomoć pri izradi Strategije kako bi BiH sustavno rješavala ove probleme, a sve s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nesreća i zaštite ljudi i imovine u saobraćaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.