Kako nam je kazao Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH, sindikat je tražio da se raspravlja isključivo o izmjenama i dopunama Uredbe o najnižoj plaći, čije povećanje sindikat i traži. Međutim, predstavnici Vlade FBiH to nisu prihvatili pa su sindikalisti odbili da raspravljaju o Vladinom zakonu o najmanjem primanju.

VEZANI TEKST - Bektić: Ne odustajemo od zahtjeva za povećanjem minimalne plaće u FBiH, dugo je do januara 2023.

- Tako da je to skinuto s dnevnog reda. Zakon o najmanjem primanju je zakon Vlade FBiH koji žele da se donese u paketu s drugim fiskalnim zakonima. Zakon predviđa da u najmanje primanje uđe sve što se isplaćuje, dakle i topli obrok, prijevoz, regres. Najmanje primanje bi bilo na nivou od nekih 700 KM, a to znači da bi, kada se oduzmu ova druga primanja na koja ide 250 do 300 KM, sama najniža plaća bila i manja od trenutne koja iznosi 543 KM – tvrdi Biber.

On je podsjetio da bi ovaj zakon trebao proći raspravu u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH prije nego što se nađe i pred ministrima i pred zastupnicima u Parlamentu FBiH, kakvo je pravilo, ali je pitanje hoće li jer postoje najave da se iduće sedmice u Parlamentu BiH treba raspravljati o minimalnoj plaći, zakonu o doprinosima i zakonu o porezu na dohodak.

Izjavu Mevludina Bektića, predstavnika sindikata u ESV-a FBiH, nismo uspjeli dobiti, ali je nedavno za naš portal istakao da ne odustaju od povećanja minimalca i to da iznosi 70 posto prosječne plaće u FBiH ili pak 650 KM, koliko je sada u bh. entitetu RS. Kazao je i da bi novi Vladin zakon stupio na snagu tek početkom iduće godine te je potrebno sada hitno reagirati zbog drastičnog rasta cijena.

Zahtjev sindikata o izmjeni uredbe naišao je na negodovanje poslodavaca.