open-navfaktor-logo
search
Problemi u startu
Neslaganja zbog boračke komisije u Skupštini ZDK: Prijedlog HDZ-a kontra prijedloga udruga HVO-a
Nova Vlada i komisije u institucijama Zeničko-dobojskog kantona, nisu ni formirani, a već nailaze na niz problema i izmjena.
22.12.2022. u 16:33
get url
text

Prvo je došlo do izmjene ministra za boračka pitanja, gdje je kandidovan Adnan Sirovica umjesto ibrahima Smajića.

- Komisija za izbor i imenovanje Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je jednoglasno utvrdila prijedlog mandatarke za sastav nove Vlade, koji je s predloženim amandmanima uputila u daljnju skupštinsku proceduru. Izmjena se odnosila na promjenu jednog ministra ispred Demokratske fronte, što je uvaženo te isto tako dato u skupštinsku proceduru. Radi se o promjeni prijedloga kandidata za ministra za boračka pitanja Adnana Sirovice iz Maglaja, koji je predložen umjesto Ibrahima Smajića iz Zenice - kazao je Mladen Simić, predsjednik te komisije za agenciju Fena.

VEZANI TEKST - Višak Hrvata, manjak Bošnjaka: Vinko Marić traži ukidanje nacionalnog omjera u Vladi ZDK; Galijašević: Neustavo

Potom je došlo do promjena u prijedlozima Komisije za boračko-invalidska pitanja, gdje je Stanko Knežević i Sinan Gluhić umjesto Šemse Fehrića i Hajriza Dogloda.

Dodatno se pominje mogućnost promjene jednog od HDZ-ovih ministara, ali zvanično ne postoji prijedlog, niti je on podnesen. Također, kako piše Zenicablog, DF Zenica se "pobunio" zbog smjene Smajića, a boračke organizacije proistekle iz Armije protiv narušavanja balansa predviđenog Zakonom i Ustavom ZDK.

Na kraju, danas se oglasila i koordinacija udruženja proisteklih iz HVO u ZDK, čiji prijedlog za hrvatskog člana Komisije nije isti kao onaj koji je predložio HDZ.

- HDZ je za članstvo u Komisiji za boračko-invalidska pitanja predložio Stanka Kneževića ispred Udruge boraca i veterana domovinskog rata Hrvatskog vijeća odbrane pa smo time ispravili propust, jer do sada nije bilo predstavnika HVO. Sada će u toj komisiji biti zastupljen i HVO – kazala je predsjednica Kluba HDZ-a Anita Paurić.

Međutim, predsjedavajućem Skupštine ZDK danas je upućen dopis koordinacije Udruga Domovinskog rata HVO ZDK, koji potpisuju tri članice Koordinacije, HVIDR-a, UNRO i UOPINB HVO ZDK, piše Zenicablog.

Njihov usaglašeni prijedlog nije Stanko Knežević, nego Dragan Janko, inače predsjednik Udruge nositelja ratnih odlikovanja HVO ZDK.

Sjednica Skupštine ZDK na kojoj će sve ovo biti razmatrano zakazana je za sutra.

Prijedlog za boračku komisiju u ZDK

(FOTO: Zenicablog)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.