VEZANI TEKST - Dodik stvara haos u državi, pripremio novac za plaće Srbima u institucijama BiH

Podsjećamo, zbog blokade državnih institucija političkih predstavnika iz bh. entiteta Republika Srpska ubrzo bi u pitanje moglo doći finansiranje organa BiH, pa tako i plaća ukupno 22.000 zaposelnih, od čega više od 6.000 dolazi iz RS-a.

- Prije svega, mi iz opozicije od početka godine tražili smo da se usvoji budžet na nivou BiH. No, to se nije desilo, za šta je odgovorna vlast. To je pitanje za njih. A što se tiče Dodikove izjave, mislim da je ishitrena. Trebalo je prvo izvršiti konsultacije sa Vladom RS-a - kaže Nešić za Faktor.

Naš sagovornik postavlja logično pitanje.

- Kako isplatiti doprinose zaposlenim u institucijama BiH? To može samo poslodavac. Zatim, mora se imati na umu da RS već izdvaja za bh. institucije, sada bi trebali još dodatnih 21 milion mjesečno.

Bolje da se taj novac, ako ga već ima, usmjeri penzionerima, zdravstvu, poljoprivrednicima... Za DNS ne bi bilo sporno da Vijeće ministara usvoji novu odluku o privremenom finansiranju jer to ne bi bilo u suprotnostima sa zaključcima NSRS-a. Naprotiv, to bi bilo u interesu RS-a. Naravno, to bi trebala biti odluka na nivou svih stranaka iz RS-a. 

U protivnom, bojim se da bi visoki predstavnik, kojeg mi u RS-u ne priznajemo jer nije izabran na legitiman način, mogao posegnuti za bonskim ovlaštenjima. Moramo to preduprijediti - ističe Nešić.