Poseban akcent bio je na dolasku u Bosnu i Hercegovinu specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, koji će održati niz sastanaka s bh. zvaničnicima.

Lideri NES-a, SDP-a i PDA složili su se da je potrebna saradnja probosanskih stranaka u ovim delikatnim vremenima, kada se pokušava riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, koje je godinama uzrok blokada države i institucija i kamen spoticanja u pokušajima stabilizacije Bosne i Hercegovine i njenom napredovanju ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Poručeno je da ove tri stranke jesu za saradnju probosanskih stranaka, ali isključivo u korist države Bosne i Hercegovine i njenih građana, a ne u stranačke interese.

Ponovljen je i stav da je neprihvatljiva praksa SDA da se putem medija pozivaju druge stranke na zajedničko djelovanje ili usaglašavanje stavova oko važnih pitanja, posebno, kako se navodi, uzimajući u obzir ranija negativna iskustva kada je u pitanju SDA.

Ove stranke će narednih dana zauzeti stav i o Izjavi koju je SDA ponudila svim probosanskim strankama kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, saopćio je NES.