open-navfaktor-logo
search
Svemu kumovao Twitter
Nermin Nikšić se obrušio na ambasadora Velike Britanije
SDP Banja Luka, na plakatu kojim predstavlja svoju kandidatsku listu, pored svojih kandidatkinja, uz njihovo zanimanje, za svaku je pojedinačno naveo da su majke, uz naveden broj djece. Za muške kandidate, navedeno je samo zanimanje, bez pominjanja bračnog i porodičnog statusa.
17.09.2020. u 18:14
get url
text

Nejednak tretman žena i muškaraca tokom izborne promocije, zasmetao je Matthewu Fieldu, ambasadoru Velike Britanije u BiH.

- Znam da će biti puno primjera drugačijeg tretmana žena tokom ovih izbora, od strane velikog broja stranaka, ali evo jednog ranog. Bilo bi mi drago vidjeti i kandidate muškarce sa navedenim detaljima o porodici - ali, zašto samo majke - zapitao se Field u svojoj objavi na Twitteru.

Britanskom ambasadoru na Facebooku je, podužim statusom, odgovorio Nermin Nikšić, predsjednik partije čija promocija nije dojmila Fielda.

- Ja sam ponosni otac kćerke i sina, te djed za sada jednog unuka. Nadam se da nisam nikoga uvrijedio ili ne daj Bože diskriminirao.

Zašto ovo kažem?

Naime moram reći da su mi promakli statusi uvaženog ambasadora Velike Britanije, nj.e. Matthewa Fielda, o pljački na respiratorima, svjedočenjima političara o kupovini gradonačelničke pozicije u Sarajevu, odbijanju Vlade FBiH da provodi zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala iako im uredno svake godine Britanska vlada daje finansijsku podršku.

Nisam zapazio ni status o Dodikovom javnom ismijavanju međunarodne zajednice, kriminalu oko nabavke poljske bolnice, HDZ-ovom insistiranju na rasističkom konceptu izbora, itd.
Ipak, nije mi promakla kritika ambasadora Fielda što su u jednoj organizaciji SDP-a, pojedine kandidatkinje, pored ostalog, odlučile da sa ponosom istaknu i da su majke.

Zahvaljujem g. Fieldu što je nama u SDP-u skrenuo pažnju na ovaj ozbiljan društveni problem zbog čega sam na početku svog statusa pokušao otkloniti diskriminaciju koja je toliko nasekirala uvaženu ekselenciju ambasadora Velike Britanije - napisao je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.