open-navfaktor-logo
search
Lijepa priča iz Vogošće
Nermin Jamak okačio kopačke o klin i preuzeo Unis: Dosta je, neka igraju mlađi
Rijeko je koji trener iz bh. fudbala otišao iz kluba, a da to nije bio "sporazumni" raskid usljed loših rezuletata. Još rijeđe je neko podnio ostavku kada bi kola krenula nizbrdo...
03.02.2023. u 13:09
get url
text

Jednostavno, takva je sudbina trenera. Ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i širom fudbalskih meridijana.

Zato je prava rijetkost da se klub i trener rastanu u ljubavi. Nedavno je to bio slučaj sa Sergejom Jakirovićem, koji je iz Zrinjskog prešao u Rijeku, a nečemu sličnom svjedočili smo i u Vogošći.

Dželaludin Muharemović, koji se kao fudbaler proslavio u dresu Željezničara, u proteklom periodu sjedio je na klupi Unisa, koji se takmiči u Drugoj ligi Federacije BiH. Predan rad se isplatio, a od vikenda će preuzeti ekipu Guangxi Pingguo Haliao, člana Jia League.

- Vrata našeg kluba, ljudima poput Muharemovića, koji je udario temelje jednog novog i prepoznatljivog Unisa, uvijek su otvorena i on će uvijek biti dobrodošao na stadion "Hakija Mršo" - poručili su iz vogošćanskog kluba.

Uz trenere i igrače na terenu, važna karika Unisa je i direktor Adnan Kantić, koji je u superlativima govorio o Muharemiću, ali i ostatku ekipe, koje će u narednom periodu sa klupe voditi Nermin Jamak.

I Jamak je dijete Želje. Još iz vremena dok je nastupao za omladinske selekcije svojim igrama je najavljivao da će biti jedan od najboljih poslijeratnih veznjaka na premijerligaškim terenima. Mnogi se (ne) sjećaju kako je davne 2004. godine bio kapiten ekipe u kojoj je igrao i Edin Džeko.

U finalu juniorskog Kupa na Koševu juniori Želje savladali su tada Slobodu sa 4:0. Sve golove postigao je Džeko, a sve četiri asistencije upisao je Jamak. Kasnije je sa Željom dva put bio prvak i osvojio Kup naše zemlje, a dvije titule ima i u Zrinjskom...

VEZANI TEKST - Muharemović karijeru nastavlja u dalekoj Kini, Jamak novi trener Unisa

Novi trener Unisa u jesenjem dijelu sezone igrao je za ovaj klub, a sada je odlučio okačiti kopačke o klin.

- Dosta je. Vrijeme je za mlađe. Ali nećemo zanemariti ni one starije, ako se nametnu - našalio se Jamak, aludirajući na jednog igrača Unisa koji je zagazio u petu deceniju života:

- Upisao sam trenersku školu, završio prvi semestar B licence i idem korak po korak. U dogovoru sa ljudima iz kluba preuzeo sam Unis i nadam se da ćemo nastaviti sa lijepom pričom koja krasi naš klub.

Već za vikend imamo prvu prijateljsku utakmicu. Naravno, kao i svima, želja nam je da ostvarimo najbolje rezultate, ali uz to naša misija je da budemo otvoreni za sve ljude. Da mladima budemo na dispoziciji, da stvaramo prijateljstva koja su nekad više od sporta - kazao je Jamak za Faktor.

UNIS je zaista priča koja prezentuje sve vrijednosti sporta i može biti primjer većini klubova u našoj zemlji, čak i onim iz elitnog razreda bh. fudbala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.