open-navfaktor-logo
search
Otvoreno o svemu
Nermin Haskić, dobitnik trofeja "Santrač": Ne gine mi tandem sa Edinom Džekom
Kod Robija ili nekog drugog, ne gine mi tandem sa Džekom, rekao je Nermin Haskić, napadač niškog Radničkog i najbolji strijelac Super lige Srbije 
03.06.2019. u 09:19
get url
text

Potencijalni bh. reprezentativac Nermin Haskić dobio je trofej "Slobodan Santrač" kao najbolji strijelac Superlige Srbije. U nedavno završenoj sezoni u kojoj je niški Radnički osvajanjem drugog mjesta ostvario najbolji plasman u klupskoj historiji, robusni špic je bio najveći adut trenera Nenada Lalatovića i ljubimac navijača na Čairu. 

- Postigao sam 24 gola i drago mi je što sam daleko iza sebe ostavio najveće konkurente i vrsne golgetere poput Rikarda iz Partizana, Mudrinskog iz Čukaričkog, Bena i Vukanovića iz Crvene zvezde... San svakog napadača je da bar jednom u karijeri osvoji priznanje za najboljeg strijelca lige. Meni je to pošlo za rukom već u prvoj sezoni u dresu Radničkog i zaista sam presretan. Zadovoljstvo je još veće ako se ima u vidu da ovaj trofej nosi ime legende jugoslovenskog fudbala Slobodana Santrača. Mlad sam i nisam imao priliku da ga gledam uživo, ali sam čuo od starijih da je zaista bio pakleni napadač. Znam da je apsolutni rekorder po broju golova u domaćem prvenstvu i da je postavio standarde koje će rijetko koji golgeter u budućnosti uspjeti da nadmaši. Velika je privilegija osvojiti trofej koji čuva sjećanje na jednu takvu fudbalsku veličinu. Zato će ovaj pehar imati posebno mjesto u mom domu - rekao je za Anadolu Agency (AA) Nermin Haskić. 

"Sanijev trofej" nije bio dovoljan argument za selektora Bosne i Hercegovine Roberta Prosinečkog da prvog strijelca prvenstva Srbije uvrsti na spisak reprezentativaca za utakmice protiv Finske i Italije. 

- Mnogo mi je žao. Ne mogu da kažem kako nisam očekivao. Naravno da sam očekivao poziv poslije sjajne sezone u Srbiji i na osnovu statistike koja dovoljno govori o mojoj formi. Nadao sam se da ću biti među kandidatima, ali to ne mijenja ništa. Navijat ću i dalje svim srcem za Bosnu i Hercegovinu, drhtat ću pored malog ekrana i nastavit ću da maštam o dresu sa nacionalnim obilježjima. Kad tad, postat ću reprezentativac. Kod Prosinečkog ili nekog drugog selektora, vidjet ćemo - kazao je Haskić. 

Mnogo je razloga da Nermin i dalje mašta o bosanskom dresu. Prije svega, privilegija da zaigra u tandemu sa jednim od najubojitijih špiceva u Evropi. 

- Edina Džeku pratim od kada je otišao iz Željezničara u Češku jer sam i ja kasnije krenuo sličnim putem i u slovačkoj ligi sticao međunarodnu afirmaciju. Kada je prešao u Njemačku, nisam propuštao nijednu njegovu utakmicu u dresu Wolfsburga. Ostat će u analima ona sezona kada je svojim golovima doprinio osvajanju Bundeslige. Veoma cijenim njegove igračke i ljudske kvalitete. I pored toliko utakmica koje ima tokom sezone, uvijek nađe vremena da se posveti humanitarnom radu i prvi je kada treba nekome konkretno da se pomogne u Bosni i Hercegovini. Tako je bilo dok je igrao u Manchester Cityju, tako je i sada u Romi. Zaista je i na terenu i mimo njega primjer kako pravi sportski profesionalac treba da se ponaša. Bila bi mi čast da zaigram sa njim u napadačkom tandemu i trudit ću se svim silama da u narednom periodu zaslužim povjerenje selektora - istakao je Haskić. 

Safet Sušić je plasmanom na Svetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine postavio zadatak svojim nasljednicima na klupi bh. reprezentacije. Poslije kraha u ciklusu za SP u Rusiji, nacija očekuje od Robija Prosinečkog da im podari historijsko prvo učešće na završnom turniru Evropskog prvenstva. 

- Prokockali smo dragocjene bodove na utakmici protiv Grčke. Moramo da žalimo zbog svega što se dogodilo bukvalno u jednoj minuti. Penal, crveni karton i na kraju 2:2. Naredni duel protiv Finske je od ključnog značaja po pitanju naših ambicija. Ukoliko zabilježimo pobjedu, možemo da se nadamo uspješnom raspletu u našoj kvalifikacionoj grupi. Naravno, sve to pod uvjetom da dobijemo Grčku na gostujućem terenu. Ja sam uvijek optimista i vjerujem da za Bosnu i Hercegovinu ima mjesta na narednom Evropskom prvenstvu, koje će zbog svog specifičnog formata biti jedno od najzanimljivijih u dosadašnjoj historiji - naglasio je Haskić. 

Radnički iz Niša je poslije mnogo godina uspio da razdvoji vječite rivale na tabeli i da zasluži epitet najprijatnijeg iznenađenja prvenstva. Još iz perioda velike Jugoslavije i one sjajne generacije s početka osamdesetih koja je dogurala do polufinala Kupa UEFA, ne pamti se veća fudbalska euforija na Čairu. 

- Moramo da budemo zadovoljni, bez obzira na to što smo u finišu sezone ostali bez plasmana i finale Kupa Srbije. Drugo mjesto je ogroman uspjeh, naročito ako se uzme u obzir kvalitet glavnih pretendenata za najviši plasman. Oborili smo sve moguće klupske rekorde i upisali svoja imena u historiju Radničkog. Veoma mi imponuje što sam svojim golovima dao veliki doprinos ovom sjajnom rezultatu. Zahvaljujem se kompletnoj upravi, stručnom štabu i saigračima što su mi pomogli da svoje golgeterske sposobnosti izrazim na najbolji način. Nadam se da ćemo na obostrano zadovoljstvo nastaviti našu saradnju - otkrio je Haskić. 

Mnogo zvučnijim fudbalskim imenima od Nermina Haskića nije uspjevalo da u debitantskoj sezoni u elitnom društvu srpskog fudbala zasluže epitet najboljeg strijelca prvenstva. 

- Prije nego što sam potpisao ugovor sa Radničkim, znao sam da će Lalatović biti trener i to je samo ubrzalo moju definitivnu odluku. Imao sam priliku da sa šefovim pomoćnikom Draganom Šarcem igram jednu sezonu u Voždovcu, pratio sam njihov zajednički rad u posljednjih 5-6 godina i tačno sam znao šta me očekuje. Lalatovićeve ekipe igraju moderan fudbal, na gol više i to je ono što nama napadačima najviše odgovara. Sve se poklopilo ove sezone: kvalitetna ekipa, dobra igra, pozitivna atmosfera, podrška navijača. Kolektiv uvijek izbaci nekog pojedinca i drago mi je što sam ovoga puta ja bio taj koji je publiku dizao na noge - pričao je Haskić. 

Kada golgetere pitate za najdraži gol, dobijate uvek isti odgovor – "svi su mi podjednako dragi". Haskić nije od te sorte: 

- Mečevi protiv Crvene zvezde i Partizana su ključni razlog zašto sam se opredijelio za povratak u fudbal u Srbiji. To su utakmice koje privlače ogromnu pažnju javnosti i naravno da sam i ja imao poseban motiv baš protiv dva najpopularnija srbijanska kluba. Hvala Bogu, posrećilo mi se da i jednima i drugima zatresem mrežu na Čairu i ta dva gola, uz onaj pobjedonosni u Lučanima protiv Mladosti u 88. minutu, imaju posebno mjesto u mojoj memoriji.

Tek slijede pravi izazovi. Radnički se prošlog ljeta prerano oprostio od Evrope. Ali sada ima aduta više - Nermina Haskića.

- Polako, bit će vremena da razmišljamo o Evropu. Najprije da se lijepo odmorimo i da vidimo šta će se dešavati u prijelaznom roku. Ko će doći, ko će otići. Bitno je da smo podigli ljestvicu na viši nivo i dat ćemo sve od sebe da naredne sezone odemo i korak dalje. To neće biti nimalo lako jer će sve ekipe sada ozbiljnije da nas shvataju. U svakom slučaju, Niš je sredina koja zaslužuje evropski ambijent i garantujem da ćemo dostojno reprezentovati srpski fudbal i kompletan region u kvalifikacijama za Ligu Evrope - rekao je Haskić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.