open-navfaktor-logo
search
Oštra politika
Neradnicima odzvonilo: Španija će smanjivati plaće "lijenim" državnim službenicima
Prosječno radno vrijeme državnih službenika u Španiji traje od 9 do 14.30 sati
20.12.2019. u 13:47
get url
text
Španija ilustracija

Španija će od sada kažnjavati svoje ”lijene” državne službenike, prenosi Anadolija. Španski Vrhovni sud je donio presudu u korist mjere kojom će se smanjivati plaće najmanje produktivnim državnim službenicima u toj zemlji. Inače, Španija je poznata kao zemlja u kojoj je mnogim mladim ljudima cilj da rade u državnom sektoru, a mnogi državni posao vide kao ostvarenje sna.

U odnosu na cjelokupno ekonomsko stanje u zemlji, plate u državnom sektoru su veoma pristojne, a osim toga nude mnogo veću stabilnost u odnosu na privatni sektor, kao i kraće radno vrijeme.

Ipak, posljednjih godina ozbiljan problem u državnom sektoru predstavlja činjenica da veliki broj uposlenika uopšte ne razmišlja o produktivnosti na radnom mjestu jer uživaju velika radnička prava, posebno što se tiče otkaza. U toj zemlji, međutim, državni službenici će u narednom periodu morati mnogo više paziti na rezultate svoga rada.

Prema odluci Vrhovnog suda, državne institucije od sada imaju pravo smanjiti plaće uposlenicima koji nisu ispunili svoje ciljeve i zadatke na radnom mjestu. Utvrđeno je da se neki državni službenici, naprimjer, nikada nisu javljali na telefon, nisu slijedili radne upute i radili su manje nego što je to predviđeno po zakonu.

Prema podacima iz 2018. godine, u državnom sektoru je radilo 3,07 miliona ljudi, ili 16 posto radno sposobnog stanovništva Španije. Prosječno radno vrijeme državnih službenika u Španiji traje od 9 do 14.30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.