Za teško ubistvo, kojem su prethodili otmica te agresivno i bezobzirno mučenje žrtve, oni su danas pred Osnovnim sudom Distrikta nepravosnažno osuđeni na ukupno 118 godina. Jedinstvene kazne dugotrajnog zatvora izrečene su Haliloviću (36 godina), Hukiću (32 godine) i Djedoviću (30 godina). Optuženom Šabanoviću, koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao godine života potrebne za izricanje dugotrajnog zatvora, sud je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta. 

VEZANI TEKST - Monstruozno: Ubice Edina Zejćirovića njegove posljednje trenutke snimale mobitelom

Optužnicu protiv njih Tužilaštvo Distrikta podiglo je 8. maja 2020. godine optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića. Kako je navedeno u optužnici, njega je Djedović najprije telefonom pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko dvije hiljade KM.

- Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, oštećenog su izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi, usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oštećenog su nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu. Pošto ga je Djedović izvukao iz vode, žrtvu su nastavili mučiti - Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku, nakon čega su se vozilom udaljili ostavivši bespomoćnu  žrtvu da se utopi - zaključeno je u optužnici.

U postupku protiv optuženih utvrđeno je da bi oštećeni preminuo već usljed nanesenih povreda i u slučaju blagovremene ljekarske intervencije.

Tokom suđenja Tužilaštvo je isticalo da je usljed brojnosti nanesenih povreda Edin trpio jake fizičke bolove, te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti.

VEZANI TEKST - Tužilac za ubice Edina Zejćirovića zatražio kazne dugotrajnog zatvora

Ukazavši na upornost izvršilaca u počinjenju krivičnog djela i njihovu bezobzirnost i agresivnost koja se ogledala i u ponižavajućem ponašanju prema žrtvi, prvenstveno od strane Halilovića, Tužilaštvo je zatražilo izricanje kazni dugotrajnog zatvora za njega, Hukića i Djedovića.

Za Šabanovića koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao dvadeset jednu godinu života, Tužilaštvo je zatražilo izricanje zatvorske kazne u visini zakonskog maksimuma od dvadeset godina. Ocijenivši dokazanim njihovu krivicu, sud ih je po Krivičnom zakonu Distrikta nepravosnažno osudio za krivična djela otmice, počinjeno u sastavu grupe (iz člana 177 stav (2)), i ubistva - na svirep način (iz člana 163 stav (2) tačka 1)). Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu mogu pobijati žalbom. O izjavljivanju žalbe, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH odlučit će po prijemu pisanog otpravka prvostepene presude.