navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mijenjati prehranu

Nepravilan rad crijeva utječe na starenje kože, zdravlje mozga i hormona

Loša probava može dovesti do pogoršanja mnogih kožnih stanja, poput ekcema, crvenila i starenja kože. Zato je mijenjanje prehrane važno jer stanje probave doprinosi pogoršanju tih problema.

Objavljeno: 08.10.2021. u 12:54
get url
text

Postoje čak tri manja poznata načina na koja crijeva mogu utjecati na cjelokupno zdravlje, od kože do mozga, pa čak i na hormone. Saznajte šta možete učiniti danas da biste uklonili sve neravnoteže sutra.

Naime, vodeća dijetetičarka s Harley Streeta, dr. Megan Rossi iz Queenslanda, rekla je da se poboljšanje zdravlja crijeva može napraviti za samo pet minuta ako znate kako.

No, iako možda mislite da se radi samo o probavi, od vitalne je važnosti zapamtiti da su crijevni mikrobi povezani sa zdravljem gotovo svih drugih organa u tijelu.

1. Koža

Prvi način na koji vaša crijeva i ono što u njih unosite utječu na opće zdravlje je putem kože.

- Većina komunikacije između crijeva i kože odvija se putem imunološkog sistema, a smatra se da "neuravnotežen" crijevni mikrobiom izaziva upalu - objavila je dr. Rossi na Instagramu. To može dovesti do pogoršanja mnogih kožnih stanja, poput ekcema, crvenila i starenja kože pa ima smisla ako krenete mijenjati prehranu ako mislite da stanje vaših crijeva doprinosi bilo čemu od navedenog.

- Moj najbolji savjet je da uživate ​​u zelenom čaju, tamnoj čokoladi, paradajzu i agrumima kako bi poboljšali zdravlje crijeva - savjetovala je dr. Rossi. Pokušajte unositi barem jednu od tih namirnica dnevno i to će učiniti čuda u regeneraciji kolagena i kože.

2. Mozak

Drugi način na koji zdravlje crijeva utječe na cjelokupno zdravlje je putem mozga. Istraživači su otkrili da ono što unesete u želudac utječe na to kako mislite i kako se osjećate. S godinama su otkrili da prehrana u mediteranskom stilu prepuna voća i povrća može pomoći u smanjenju rizika od anksioznosti i depresije.

- Moj savjet za poboljšanje zdravlja crijeva i zdravlja mozga je da se zaljubite u ekstra djevičansko maslinovo ulje i da u obroke dodate namirnice s omega-3, poput oraha i ribe - savjetuje Rossi. Ona također preporučuje da jedete masnu ribu poput lososa, pastrmke ili srdele nekoliko puta sedmično, jer će to dobro utjecati na mozak i raspoloženje.

3. Hormoni

Na kraju, dr. Rossi je rekla kako zdravlje crijeva uveliko utječe i na hormonsko zdravlje.

- Jeste li se ikada osjećali kao da ste na hormonskom "toboganu"? Pokušajte zadržati crijevni mikrobiom u ravnoteži - rekla je.

Rossi je objasnila da je jedna od uloga crijeva "stvarati i regulirati hormone". Spomenula je da je jedno istraživanje na više od 17.000 žena u menopauzi pokazalo da su one koje su jele više vlakana imale 19 posto smanjene valunge, pa je očito da hranjenje mikroba s puno vlakana može puno pomoći.

Najbolji savjet je da unosite dovoljno vlakana, najbolje putem hrane poput zrna edamamea (soje), cimeta i badema.