open-navfaktor-logo
search
Urbi et Orbi
Nepravda je ta koja ih tjera: Papa Franjo u božićnoj poruci branio migrante
Ta nepravda prisiljava ih da podnose neizrecive oblike zlostavljanja, porobljavanja svake vrste i mučenja u nečovječnim pritvorskim centrima - izjavio je papa Franjo
25.12.2019. u 13:50
get url
text

Papa Franjo u srijedu je tražio od svijeta da dopusti ulazak svjetlosti Božića u "tamu ljudskih srca" koja vodi do vjerskih progona, društvene nepravde, oružanih sukoba i straha od migranata.

U svojoj božićnoj poruci Urbi et Orbi (svijetu i gradu), 83-godišnji Papa pozvao je na mir u Svetoj zemlji  Siriji, Libanu, Jemenu, Iraku, Venecueli, Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja zahvaćenih sukobima.

Zajednička nit njegovog obraćanja hiljadama ljudi okupljenih na Trgu Svetog Petra i milionima koji su ga gledali ili slušali širom svijeta je apel ljudima da pokrenu promjene u svojim srcima.  

- U ljudskim srcima je tama, ali je svjetlo Hrista ipak veće. Tama je u ekonomskim, geopolitičkim i ekološkim pitanjima, ali je svjetlost Hrista veća i od nje - izjavio je Franjo, koji obilježava sedmi Božić svog pontifikata.  

Franjo je izdvojio progon hrišćana od militantnih grupa u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji, tražeći od Boga da utješi one koje proganjaju zbog njihove vjere.

Franjo, koga optužuju populistički političari zbog njegove odbrane izbjeglica i migranata, posvetio je dio svog obraćanja patnjama tih ljudi.  

- Nepravda je ta koja ih tjera da prelaze preko pustinja i mora koja postaju groblja. Ta nepravda prisiljava ih da podnose neizrecive oblike zlostavljanja, porobljavanja svake vrste i mučenja u nečovječnim pritvorskim centrima - izjavio je papa Franjo, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.