open-navfaktor-logo
search
Afera respiratori
Nepotpun izvještaj FUCZ: Vlada FBiH otkazala press, nastavak sjednice u četvrtak
Danas je u Sarajevu održana sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu su bile, između ostalog, i nabavke Federalne uprave civilne zaštite i drugih institucija u FBiH. Iz Ureda za informisanje Vlade FBiH ranije je saopćeno da će se u sjedištu Vlade FBiH s početkom u 15 sati održati press konferencija, a potom je saopćeno da se obraćanje javnosti otkazuje i da će press biti održan u četvrtak poslije nastavka sjednice Vlade FBiH.
12.05.2020. u 14:15
get url
text

Ovo nije prvi put da iz Vlade FBiH šalju medijskim kućama "hitne" obavijesti, a potom ih povlače.

U saopćenju koje je potom uslijedilo navedeno je kako je Vlada Federacije BiH danas zatražila da joj, do sutra u 16 sati, bude dostavljena dopuna informacije o radu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. Dopunom mora biti obuhvaćena realizacija javnih nabavki koje je proveo FUCZ, uključujući predmet i postupak nabavke, količinu, cijenu, te naziv dobavljača i korisnika nabavljene opreme, kako je to bilo i traženo zaključkom Vlade FBiH od 30.4.2020. godine.

Takva, dopunjena informacija, bit će razmatrana u nastavku 222. sjednice u četvrtak.

Vlada Federacije BiH danas je Fahrudina Solaka, kako se navodi, preventivno suspendovala s dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s procesom javnih nabavki.

Kako je obrazloženo, Fahrudin Solak je 5.5.2020. godine Vladi FBiH podnio zahtjev za preventivnu suspenziju, u vezi s javnom nabavkom.

Vlada je danas ovlastila pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafu Kadribegovića da organizuje sve poslove i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora, dok traje preventivna suspenzija direktora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.