open-navfaktor-logo
search
Bivši logoraš
"Nepojmljivo je da 50.000 protjeranih, 3.500 mrtvih, tri logora, 65 grobnica u Prijedoru nije genocid"
Satko Mujagić, bivši logoraš iz Prijedora, kazao je da od današnje konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću ne očekuje mnogo više nego što je 2017. godine dokazano, ali i da mu je nepojmljivo to što što zločini u Prijedoru nisu presuđeni kao genocid.
08.06.2021. u 14:19
get url
text

- Iskreno ne očekujem puno više nego što je 2017. godine dokazano, što je dokazano Karadžiću. Očekujem da će potvrditi genocid u Srebrenici, da će 10 ostalih tačaka ostati i za Prijedor i ostale općine, zločin protiv čovječnosti. S druge strane, mislim da je nepojmljivo da konkretno općina Prijedor sa 50.000 protjeranih, 3.500 mrtvih, tri logora, 65 gorbnica i ne znam koliko desetina ratnih zločinaca, samo tri posto stanovništva '93. godine nesrba, da to nije genocid... Ja se pitam šta onda jeste? - kazao je Mujagić.

Dodao je da se, s druge strane, na to počeo navikavati. 

- Pogotovo kad je Karadžić toga oslobođen, počeo sam se navikavati na tu ideju i onda jednostavno neću da mislim o tome, da se patim - istakao je.

Mujagić je naveo i to da misli da je mnogo bitnija stavar od priče da li je bio genocid ili ne, to kakvu poruku ostavlja današnji politički etablišment u RS-u, u Srbiji, Dodik, Vučić, Vulin...

- Ljudi pričaju retoriku kao Milošević i Karadžić i nisu svjesni koliko guraju cijeli region dolje, bacaju so na ranu preživjelima. Šta da ja kažem, da je Pavelić bio nekakav heroj? Ne pada mi napamet. Kakvi oslobodioci? Možda on jeste oslobodio par sela tamo gdje su Bošnjaci bili ili Armija RBiH napadala njih, ali znamo mi ko je pokrenuo rat, znamo ko ga je planirao '91. godine i znamo ko je počinio genocid. To ismijavanje žrtava je nešto što je velika sramota za Srbiju, za RS, i dokaz da ono što su Karadžić i Mladić uradili još živi i to je ono što je najtragičnije danas - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.