open-navfaktor-logo
search
Nesreća
Nepalski spasioci izvukli svih 22 tijela iz srušenog aviona
Nepalski timovi za spašavanje i potragu izvukli su u utorak posljednje od 22 tijela iz malog aviona koji se srušio u Himalajima prije dva dana i također su pronašli crnu kutiju aviona.
31.05.2022. u 09:25
get url
text

Dvoje Nijemaca, četvero Indijaca i 16 Nepalaca putovali su na dvomotorcu De Haviland Canada DHC-6-300 kada se srušio 15 minuta nakon uzlijetanja iz turističkog grada Pokhara, 125 kilometara zapadno od Kathmandua, u nedjelju navečer.

Avion se kretao ka Jomsomu, popularnoj turističkoj destinaciji i svetištu, 80 kilometara sjeverozapadno od Pokhare, u onome što bi trebao biti 20-minutni let.

Portparol Službe civilne avijacije Nepala (CAAN) izjavio je da je avion imao samo jednu crnu kutiju, iako savremeni avioni posjeduju dvije crne kutije.

- Ništa osim olupine aviona sada nije ostalo na mjestu pada. Sva tijela i crna kutija su izvučeni - izjavio je portparol Deo Chandra Lal Karna za Reuters.

U vlasništvu privatne aviokompanije Tara Air, avion je imao prvi let u aprilu 1979, sudeći po websiteu za nadzor letova Flightradar24.

Vojnici i spasilački radnici izvukli su 21 tijelo iz olupine na strmim planinskim obroncima u ponedjeljak.

Tijela deset žrtava prebačena su u Kathmandu u ponedjeljak, i preostalih 12 tijela bit će prebačeno u prijestolnicu u utorak i bit će predana porodicama nakon autopsije i identifikacije, kazao je Karna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.