open-navfaktor-logo
search
Šuška se
Neocijenjenog komesara MUP-a KS, sa sedam krivičnih prijava, umjesto u penziju, "Trojka" gura na čelo DKPT-a?!
Nova vlast, koju bi kako trenutno stoje stvari trebali činiti "Trojka" (SDP, NiP i NS) koja ulazi u Vijeće ministara, HDZ i SNSD, uveliko radi na raspodjeli pozicija na svim bitnim funkcijama u državi, među kojima su svakako i rukovodeće pozicije u policijskim agencijama na džavnom nivou.
13.01.2023. u 13:37
get url
text

Sudeći prema medijskim izvještajima, partneri su već uveliko načelno dogovorili "raspodjelu plijena", pa je tako već neko vrijeme poznato da bi na čelo najvažnije sigurnosne agencije u državi - OSA-e, trebao biti imenovan sadašnji direktor Ureda za borbu protiv korupcije u KS Erduan Kafedžić. Pozicije direktora SIPA-e i Službe za poslove sa strancima trebale bi pripasti SNSD-u, a Granične policije, kao i dosad, HDZ-u.

VEZANI TEKST - Poništavaju se konkursi za čelnike policijskih agencija, kandidat za direktora OSA-e Erduan Kafedžić?

Osim direktora OSA-e, "Trojka" bi trebala imenovati i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a kako je danas objavio Klix, "Trojka" na to mjesto planira postaviti aktuelnog komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića.

Kako to namjeravaju izvesti, nije poznato, budući da je i njegova trenutna pozicija na mjestu komesara MUP-a KS upitne zakonitosti zbog čega je protiv njega, ali i još nekih ljudi, podneseno više krivičnih prijava.

Između ostalih, krivične prijave podnesene su i protiv jedno vrijeme vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova KS Omera Osmanovića, ali i kantonalnog premijera Edina Forte.

U tim prijavama problematizirane su sve odluke koje je Selimović donio nakon 13. juna, koje su, prema mišljenju pravnih stručnjaka upoznatih sa ovim problemom, praktično nezakonite.

U galeriji ispod možete pročitati jednu od njih: 

{$galerijaFotografija}

Faktor je ranije od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva zatražio informacije o statusu krivičnih prijava protiv Selimovića, ali su nam tada iz te pravosudne institucije odgovorili da su odlukom Federalnog tužilaštva, sve prijave protiv Selimovića i drugih delegirane drugim tužilaštvima.

Iz Federalnog tužilaštva tada nam je potvrđeno da protiv Selimovića postoji čak sedam formiranih predmeta.

- Tri predmeta prenesena su u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, od čega jedan, od navedena tri, ima pet faza, dok su ostala četiri predmeta prenesena u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona - navedeno je u odgovoru Tužilaštva FBiH na naš upit.

Faksimil odgovora Federalnog tužilaštva

Faktor je ranije pisao da je za Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u Kantonu Sarajevu još polovinom augusta poslao dopis Vladi Kantona Sarajevo, kojim predlaže smjenu Selimovića, koji je čak tri godine zaredom ostao neocijenjen jer se članovi NO-a nisu mogli usaglasiti da li njegov rad na toj poziciji zadovoljava ili ne. 

VEZANI TEKST - MUP KS vodi čovjek koji bi trebao biti u penziji, "Trojka" bi ga smijenila, ali nema podobnu zamjenu

Nezavisni odbor takvu odluku donio je jednoglasno, a nakon što su na sjednici održanoj razmatrali akt Federalnog zavoda PIO/MIO u kojem je navedeno da je Selimović 13. juna 2022. godine napunio 40 godina staža i ispunio uvjete za odlazak u penziju.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Omer Osmanović kantonalnoj Vladi je uputio prijedlog za njegovu smjenu i postavljanje vršioca dužnosti komesara do izbora njegovog nasljednika na toj poziciji. Prethodno je Osmanović pokušao "prebaciti lopticu" Upravi policije MUP-a KS, ali su se oni obratili Zavodu PIO/MIO, koji je ostao kod izračuna staža osiguranja koji je dostavio Nezavisnom odboru, a potom taj odgovor sa zahtjevom za postupanje dostavili vršiocu dužnosti ministra.

Međutim, umjesto da odmah donese rješenje o prestanku radnog odnosa, Osmanović Vladi predlaže njegovu smjenu, ali Vlada takvu odluku nikad nije izglasala.

Sad se, po svemu sudeći, ide i korak dalje, pa umjesto da ga konačno, po sili zakona, pošalju u penziju, Selimovića šalju na mjesto direktora DKPT-a.

Po Zakonu o policijskim službenicima BiH, kako je to i ranije tumačio Nezavisni odbor Parlamenta BiH, Selimović zbog uvjeta koje je stekao za penzionisanje ne bi mogao biti imenovan na čelo Direkcije. 

Navodno bi i Darko Ćulum trebao nastaviti voditi Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA). Međutim, odranije je poznato da je i Ćulum ispunio uvjete za penziju i to krajem 2019. godine. 

Krivična prijava Selimović Nusret, 13.01.2023.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.