Utorak, 30.05.2023.
FOTO: Ajdin Cocalić

Neocijenjenog komesara MUP-a KS, sa sedam krivičnih prijava, umjesto u penziju, "Trojka" gura na čelo DKPT-a?!

Nova vlast, koju bi kako trenutno stoje stvari trebali činiti "Trojka" (SDP, NiP i NS) koja ulazi u Vijeće ministara, HDZ i SNSD, uveliko radi na raspodjeli pozicija na svim bitnim funkcijama u državi, među kojima su svakako i rukovodeće pozicije u policijskim agencijama na džavnom nivou.

Sudeći prema medijskim izvještajima, partneri su već uveliko načelno dogovorili "raspodjelu plijena", pa je tako već neko vrijeme poznato da bi na čelo najvažnije sigurnosne agencije u državi - OSA-e, trebao biti imenovan sadašnji direktor Ureda za borbu protiv korupcije u KS Erduan Kafedžić. Pozicije direktora SIPA-e i Službe za poslove sa strancima trebale bi pripasti SNSD-u, a Granične policije, kao i dosad, HDZ-u.

VEZANI TEKST - Poništavaju se konkursi za čelnike policijskih agencija, kandidat za direktora OSA-e Erduan Kafedžić?

Osim direktora OSA-e, "Trojka" bi trebala imenovati i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a kako je danas objavio Klix, "Trojka" na to mjesto planira postaviti aktuelnog komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića.

Kako to namjeravaju izvesti, nije poznato, budući da je i njegova trenutna pozicija na mjestu komesara MUP-a KS upitne zakonitosti zbog čega je protiv njega, ali i još nekih ljudi, podneseno više krivičnih prijava.

Između ostalih, krivične prijave podnesene su i protiv jedno vrijeme vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova KS Omera Osmanovića, ali i kantonalnog premijera Edina Forte.

U tim prijavama problematizirane su sve odluke koje je Selimović donio nakon 13. juna, koje su, prema mišljenju pravnih stručnjaka upoznatih sa ovim problemom, praktično nezakonite.

U galeriji ispod možete pročitati jednu od njih: 

Faktor je ranije od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva zatražio informacije o statusu krivičnih prijava protiv Selimovića, ali su nam tada iz te pravosudne institucije odgovorili da su odlukom Federalnog tužilaštva, sve prijave protiv Selimovića i drugih delegirane drugim tužilaštvima.

Iz Federalnog tužilaštva tada nam je potvrđeno da protiv Selimovića postoji čak sedam formiranih predmeta.

- Tri predmeta prenesena su u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, od čega jedan, od navedena tri, ima pet faza, dok su ostala četiri predmeta prenesena u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona - navedeno je u odgovoru Tužilaštva FBiH na naš upit.

Faksimil odgovora Federalnog tužilaštva

Faktor je ranije pisao da je za Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u Kantonu Sarajevu još polovinom augusta poslao dopis Vladi Kantona Sarajevo, kojim predlaže smjenu Selimovića, koji je čak tri godine zaredom ostao neocijenjen jer se članovi NO-a nisu mogli usaglasiti da li njegov rad na toj poziciji zadovoljava ili ne. 

VEZANI TEKST - MUP KS vodi čovjek koji bi trebao biti u penziji, "Trojka" bi ga smijenila, ali nema podobnu zamjenu

Nezavisni odbor takvu odluku donio je jednoglasno, a nakon što su na sjednici održanoj razmatrali akt Federalnog zavoda PIO/MIO u kojem je navedeno da je Selimović 13. juna 2022. godine napunio 40 godina staža i ispunio uvjete za odlazak u penziju.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Omer Osmanović kantonalnoj Vladi je uputio prijedlog za njegovu smjenu i postavljanje vršioca dužnosti komesara do izbora njegovog nasljednika na toj poziciji. Prethodno je Osmanović pokušao "prebaciti lopticu" Upravi policije MUP-a KS, ali su se oni obratili Zavodu PIO/MIO, koji je ostao kod izračuna staža osiguranja koji je dostavio Nezavisnom odboru, a potom taj odgovor sa zahtjevom za postupanje dostavili vršiocu dužnosti ministra.

Međutim, umjesto da odmah donese rješenje o prestanku radnog odnosa, Osmanović Vladi predlaže njegovu smjenu, ali Vlada takvu odluku nikad nije izglasala.

Sad se, po svemu sudeći, ide i korak dalje, pa umjesto da ga konačno, po sili zakona, pošalju u penziju, Selimovića šalju na mjesto direktora DKPT-a.

Po Zakonu o policijskim službenicima BiH, kako je to i ranije tumačio Nezavisni odbor Parlamenta BiH, Selimović zbog uvjeta koje je stekao za penzionisanje ne bi mogao biti imenovan na čelo Direkcije. 

Navodno bi i Darko Ćulum trebao nastaviti voditi Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA). Međutim, odranije je poznato da je i Ćulum ispunio uvjete za penziju i to krajem 2019. godine. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh