open-navfaktor-logo
search
Nakon zajedničkog života
Neobičan slučaj u Kini: Bivšoj ženi mora isplatiti naknadu za kućanske poslove
Neobičan slučaj brakorazvodne parnice zabilježen je u Kini, gdje jedan Kinez mora platiti svojoj bivšoj supruzi 7.700 dolara za godine tokom kojih je ona brinula o kućanstvu.  
25.02.2021. u 20:50
get url
text

Iako je presuda izazvala žestoku raspravu u Kini, prema novom građanskom zakoniku u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, koji je stupio na snagu ove godine, bivši supružnici prvi put imaju pravo tražiti naknadu ako su snosili više odgovornosti kod kuće tokom zajedničkog života.

Wang, bivša supruga, rekla je pekinškom sudu da je u pet godina braka brinula o djetetu i obavljala kućanske poslove, dok njen bivši muž Chen nije mario za kućanske poslove, nije ih obavljao i jedino je išao na posao.

Ona je, kako se navodi u sudskom izvještaju od 4. februara, podnijela zahtjev za dodatnu naknadu za kućanske poslove i brigu o djeci. Sud je presudio da je Wang zaista preuzimala na sebe više kućanskih poslova i da joj se treba isplatiti 50.000 juana (7.700 dolara), dati starateljstvo nad djetetom i 2000 juana alimentacije mjesečno.

Wang je najprije zatražila 160.000 juana, a nakon pisanja lokalnih medija o tom slučaju, pokrenuta je online debata o vrijednosti neplaćenog rada žena u kućanstvima.

Hashtag "kućanica dobila 50.000 juana naknade za kućanske poslove" imao je do srijede više od 570 miliona pregleda na Weibu, platformi sličnoj Twitteru. Neki od komentara glase da "žene nikada ne bi trebale biti kućanice, jer kada se razvedete, ostajete bez ičega. 50.000 juana naknade za kućanske poslove je glupost".

- Dadilja na puno radno vrijeme na pola godine mogla bi koštati više nego ovo, zar su mladost i osjećaji žene toliko jeftini navodi se u drugom komentaru.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) procjenjuje da Kineskinje dnevno obavljaju gotovo četiri sata neplaćenog rada, 2,5 puta više od muškaraca i više od prosjeka. Također, broj razvoda u protekla dva desetljeća u Kini se povećao, jer su se zakoni liberalizirali i žene su postale finansijski neovisnije, na zabrinutost Pekinga koji pokušava povećati natalitet u ovoj starećoj populaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.