Ponedjeljak, 13.07.2020.
h

"Nenositelji evropskih vrijednosti" u BiH zbunjeni: Šta je uvjet za ulazak u EU?

Evropske integracije postaju isuviše komplikovana materija za bh. javnost. Baš kada pomislimo da smo primili k znanju i shvatili sve što trebamo napraviti kako bi postali dio evropske porodice, dogodi se preokret i sve ono što smo ranije znali i razumjeli padne u vodu.

Nakon što je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH, koja sadrži i princip federalizacije kao okvir u kojem se trebaju odvijati eventualne ustavne izmjene u BiH, nametnuta je teza o obavezi integriranja tog zaključka kao temelja za sve buduće procese koji bi doveli do tih izmjena, a kako bi u konačnici dobili kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Ako tu tezu potvrdi politički predstavnik dijela bh. javnosti koji se identificira kao "nositelj evropskih vrijednosti", prostora za sumnju jednostavno ne može biti. Čak su politički predstavnici bh. Hrvata žestoko osudili Rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju BiH, a koja je usvojena u Parlamentu FBiH. Stranke koje čine Hrvatski narodni sabor (HNS) su poručile da usvajanje takve rezolucije predstavlja, između ostalog, udar na Evropski parlament.

Međutim, situacija se, sudeći prema izjavama predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, bitno promijenila pa je unutarnje uređenje BiH iznenada postalo isključivo stvar BiH, a ne predstavnika EU. Kazao je to Čović tokom jučerašnje briselske turneje. Kako je pitanje unutarnjeg uređenja BiH iznenada evoluiralo iz obaveze na evropskom putu do pitanja u isključivoj nadležnosti domaćih političkih snaga, Čović nije objasnio.

Postoji veoma izgledna mogućnost da je Čović, kao vodeći nositelj evropskih vrijednosti u BiH, prepoznao da iz EU pušu nešto drugačiji vjetrovi kada je u pitanju percepcija potrebe unutarnjeg uređenja zemlje te da ti vjetrovi više ne pušu u jedra HDZ-ovog broda na putu ka prilagođavanju Izbornog zakona, Ustava FBiH i Ustava BiH potrebama te stranke.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh