open-navfaktor-logo
search
Održano ročište
Nenamjenska trošenja u "Majstoru za pivo": Tužilaštvo traži produženje pritvora za Lučića, odbrana mjere zabrane
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za dva mjeseca Milošu Lučiću, bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlasti, povezanu s više koruptivnih krivičnih djela, dok je Odbrana zatražila izricanje mjera zabrane.
09.01.2023. u 12:33
get url
text

Tužiteljica Elvira Stanojlović je tokom obrazlaganja prijedloga za produženje pritvora navela da je Državni sud na osnovu dokaza ranije utvrdio postojanje osnovane sumnje, da je Tužilaštvo u prijedlogu navelo koje je radnje preduzelo te da je jasno da se radi o kompleksnoj istrazi.

- I dalje postoji osnovana bojazan da bi osumnjičeni mogao sakriti ili prilagoditi dokaze te utjecati na svjedoke - kazala je tužiteljica Stanojlović te dodala da u narednom periodu Tužilaštvo planira saslušati veliki broj zaposlenih u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Tužilaštvo je dodalo da je bilo prvo potrebno izvršiti pregled oduzete dokumentacije.

- Jasno je da ti računi ne odgovaraju odlukama, to su svi neki objektivni dokazi koje je potrebno detaljno analizirati - navela je tužiteljica Stanojlović te dodala da je uočeno da sredstva za reprezentaciju nisu samo nenamjenski korištena u "Majstoru za pivo", nego da postoji više takvih objekata.

Bivši državni ministar Lučić je uhapšen u decembru prošle godine zbog sumnje za zloupotrebu položaja, pronevjeru te prevaru u službi, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH te ostvarena nezakonita imovinska korist, saopćeno je ranije iz Državnog tužilaštva.

Ranije je Sud odbio prijedlog za ukidanje pritvora nakon što je Lučić podnio ostavku na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. On je prvobitno bio u kućnom pritvoru, ali mu je, nakon žalbe Tužilaštva, određen pritvor.

Braniteljica Vasvija Vidović je rekla da Tužilaštvo i dalje ostaje na stanovištu da će osumnjičeni sakriti ili izmijeniti dokaze te da Sud mora imati u vidu prirodu krivičnog djela da bi došao do zaključka da su tvrdnje Tužilaštva osnovane.

VEZANI TEKST - Prihvaćena ostavka: Lučić razriješen dužnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice

- Radnje Tužilaštva se odnose na analizu već oduzete dokumentacije. Na sve ove buduće radnje osumnjičeni objektivno ne može imati utjecaj - navela je braniteljica Vidović i dodala da je Lučić bivši ministar te da nema više podređenih.

Odbrana osumnjičenog Lučića je navela da je ovo krivično djelo u nadležnosti općinskog ili kantonalnog suda te da po prirodi dokazivanje ovog djela počiva na materijalnim dokazima.

Vidović je navela da je nejasno na osnovu kojeg dokaza Tužilaštvo tvrdi da će zaposlenici biti pod pritiskom, da Tužilaštvo navodi da su u činjenju radnje učestvovala i druga lica te da u ovom predmetu nije donesena odluka o proširenju istrage u odnosu na druga lica.

- Prijedlog mora biti konkretizovan činjenicama da su radnje osumnjičenog bile usmjerene na prikrivanje dokaza - navela je braniteljica Vidović te zatražila da Sud osumnjičenom kao blaže odredi mjere zabrane.

Sud će odluku po prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.