open-navfaktor-logo
search
Premijer KS
Nenadić: Više ne postoje razlozi za bilo kakvu vrstu protesta radnika GRAS-a
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je danas da razlozi za bilo kakvu vrstu protesta uposlenika KJKP GRAS, što se Vlade KS tiče, više ne postoje.Naime, Vlada i resorni ministar saobraćaja su realizirali sve preuzete obaveze po osnovu  Sporazuma, koji je nazvan historijskim i koji je potpisan prije nekoliko dana.
13.10.2020. u 18:27
get url
text

- Sporazum u svojoj osnovi podrazumijeva obavezu za svaku od strana potpisnica, kako za upravu GRAS-a tako i za Vladu, ali isto tako i za radnike prema GRAS-u i Vladi iz domena tužbi vezanih za radno-pravne odnose. Upravo sada, dok mi razgovaramo radi se na deblokadi računa kod Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što je osnov za prenos 3,6 miliona KM dugovanja prema toj Upravi - kaže Nenadić.

VEZANI TEKST - Muminović: Plaća za august u GRAS-u trebala bi biti u četvrtak

Smatra da potpisani Sporazum omogućava da se nakon 10 godina, kroz ulaganja i vraćanje dugova i različite kompenzacije, u konačnici riješi pitanje GRAS-a, čime će ovo preduzeće postati respektabilno. To su potvrdile i Vlada i Skupština KS.

- Razlog neisplate plaća radnicima GRAS-a je bila blokada računa. Nije Vlada blokirala taj račun, blokirale su ga pomenuta Uprava i tužbe radnika. Vlada je postupila po Sporazumu i osigurala sredstva za deblokadu računa, čime su se stvorile osnove za izmirenje i ove vrste obaveza, isplate plaća, kao i drugih esencijalnih nabavki. I Uprava za indirektno oporezivanja je poduzela sve sa svoje strane, a da bi se okončala kompletna procedura neophodno je i da advokati koji predstavljaju radnike podnesu zahtjev za deblokadu računa, to jeste radnici povuku svoje tužbe - ističe Nenadić. 

Naglasio je da se ovdje  ne radi samo o isplati plaća nego i o jednom generalnom opštem interesu.

- Mora se znati da je ovakav problem stvaran u GRAS-u 25 godina i da je doveo do toga da ovo preduzeće ne može kupiti naftu, a nafta je sredstvo za njegovo osnovno poslovanje. Znači govorimo ne samo o plaćama, nego i nabavci i kupovini nafte. U posljednjih tridesetak dana Vlada je četiri puta intervenirala na pronalasku alternativnih načina snabdijevanja GRAS-a naftom. To je nedopustivo - poručio je Nenadić i dodao  kako svi žele da GRAS učine operativnim preduzećem koje će raditi svoj posao, kao i 162 druga pravna subjekta u Kantonu Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.