open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa Kavalec
Nenadić najavio rebalans budžeta Kantona Sarajevo radi pomoći privredi
Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo i Kathleen Kavalec, ambasadorica Misije OSCE-a u BiH održali su danas online sastanak na kojem su razgovarali o aktivnostima Vlade i OSCE-a u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.
15.04.2020. u 20:03
get url
text

Nenadić je upoznao Kavalec o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS kao i drugim aktivnostima u oblasti zdravstva koje se provode radi prevencije i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19. Istakao je da je kanton osigurao dovoljne kapacitete za izolatorije, te unaprijedio uslove za laboratorijska testiranja, što je i vidljivo na terenu.

Upoznao je ambasadoricu OSCE-a i o kontinuiranoj proceduri nabavke zaštitne medicinske opreme, koja je transparentna, efikasna i doprinosi budžetskim uštedama, a ostvaruje se kroz uspješnu saradnju sa UNDP-om.

Aktivnosti KS, prema riječima premijera, usmjerene su ka jačanju kapaciteta sva tri nivoa zdravstvene zaštite, primarnog, sekundarnog i tercijarnog.

Tema razgovora bila je i online nastava u Kantonu Sarajevu. Prema riječima Nenadića, ova školska godina najvjerovatnije će biti okončana bez eksterne mature jer nisu ispunjeni preduslovi za izvođenje aktivnosti koje joj prethode.

Razgovarano je i o aktivnostima koje provode Vlada i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS radi transparentnosti procesa, posebno javnih nabavki, zatim o migrantskoj populaciji i njihovom statusu.

Nenadić je istakao da se već 20 dana provode kontinuirane aktivnosti sklanjanja migranata sa ulica te njihovog zbrinjavanja, za koje u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji važe jednake mjere ograničenog kretanja kao i za lokalno stanovništvo. Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova brinu za održavanje reda i mira kada je u pitanju i ova populacija, dok se sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) nastavlja provođenje aktivnosti s ciljem poboljšanja njihovog položaja, istakli su iz Vlade KS.

Premijer je naveo da se razmišlja o tome da se u narednim danima počne sa određenim aktivnostima i poslovima radi oživljavanja privrede. U pripremi je set kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera za pomoć privredi, koji se priprema u saradnji sa nadležnim institucijama, opštinama i udruženjima poslodavaca.

- Čekamo još rješenja Federacije BiH, koja su u pripremi, kompletiraju se informacije o podršci koju će Evropska unija pružiti BiH, kao i obavijest o tome koliko će sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda pripasti našem kantonu. Sumiraju se rezultati uplata na donatorske račune. Svi ti resursi bit će u funkciji oživljavanja privrede. Vlada je također osnovala fond, a u planu je i rebalans budžeta kako bi se sredstva planirana za projekte preusmjerila za pomoć privredi i njenom oporavku - rekao je Nenadić.

Tokom razgovora je istaknuto i kako je neophodno nastaviti dobru saradnju kantona i Misije OSCE-a BiH u segmentu pravde i uprave, borbe protiv korupcije, školstva, zdravstva kao i zaštite ranjivih kategorija građana i drugih osoba koje se nalaze na teritoriji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.