open-navfaktor-logo
search
Košarkaške legende
Nenad Marković: Zaboljela me fotografija Samira Lerića
Domaći i regionalni mediji objavili su fotografiju nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca BiH Samira Lerića kako danas zarađuje za život dostavljujći hljeb za jednu sarajevsku kompaniju.
27.07.2020. u 19:16
get url
text

Poslije 12 godina reprezentativne karijere, pet Eurobasketa, osvojenog prvenstva i kupa BiH, diplome profesora sporta, diplome višeg sportskog trenera, i nekoliko posljednjih godina provedenih u OKK Student iz Mostara - Samir Lerić potvrdio je za medije da se mora povući iz košarke i raditi drugi posao zbog egzistencije svoje porodice.

- Mislio sam da ću za stalno ostati u sportu, ali u ovim vremenima ništa se ne može predvidjeti sa sigurnošću. Jedna vrata su nažalost zatvorena tamo gdje sam se najbolje snalazio, ali otvorila su se nova. Sportski radnik teško može sebi priuštiti da ne radi pola godine, kao što je sada slučaj u vrijeme situacije sa COVID-19. Klas je imao razumijevanja za razliku od većine drugih koji samo nešto obećavaju, ali nikad ništa konkretno. Dok im trebaš, iskoriste te i poslije okrenu leđa. Hvala kompaniji Klas na pruženoj ruci, a šta život, odnosno budućnost nosi, ko zna - kazao je Lerić za BH Basket.

Lerić je osam godina proveo i na birou, a njegove reprezentativne kolege imaju samo najljepše riječi o njemu. Popularni Lera dostajanstveno, časno i pošteno je obavljao svoju ulogu na parketu, isto to dostojanstvo pokazuje i trenutnom borbom za svoju porodicu, poručuju njegove kolege u razgovoru na N1.

- Fotografija može da zaboli sve istinske ljubitelje košarke samo zato što je Samir Lerić bivši reprezentativac. Iskreno, radi se o poštenom i vrijednom momku. Koliko god nas to sve bolilo, on radi nešto što mora da uradi da bi prehranio svoju porodicu. Nažalost, ne može ni KSBiH da napravi radna mjesta jer nema para da plati sve te ljude - ističe Nenad Marković, bivši košarkaški reprezentativac BiH.

- Samir Lerić je napravio sve što je do njega. Čak i nakon sportske karijere nastavio je sa školovanjem. Završio je fakultet. Uradio je sve što je u njegovoj moći da nakon sportske karijere služi državi i društvu. I da prenosi svoje znanje na mlade generacije - dodaje Dževad Alihodžić, bivši košarkaški reprezentativac BiH.

- Da dođem u tu situaciju da gledam i čitam da je moj kolega na ivici gladi, to je jako tužno. Gdje je sve Lera igrao na evropskim prvenstvima i koliko kvalifikacionih utakmica je odigrao. I dolazio u Berlin 1995. i 1996. i plaćao sam sebi karte da bi igrao za reprezentaciju. Nikad nije rekao ne. Dolazio je i povrijeđen sa povezima na koljenima i bolovima u zglobovima - otkriva Gordan Firić za N1.

Za deset godina Samir Lerić upisao je 107 nastupa za košarkašku reprezentaciju BIH što ga svrstava na prvo mjesto po broju nastupa za nacionalnu selekciju. Nastupao je za klubove u Turskoj, Sloveniji, Poljskoj, Crnoj Gori, Rusiji i Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.