open-navfaktor-logo
search
Kako se usuđujete...
Nemojte pisati kritički o Bećiroviću, to ga uznemirava, "gađat" će vas otvorenim pismom
Denisu Bećiroviću, delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i kandidatu za člana Predsjedništva BiH, kritike remete duševni mir i skrnave pokušaje nametanja javnosti slike o idealnom bh. političaru. Stoga, svi treba da se suzdrže spominjanja njegovog glasanja o Zakonu o prebivalištu, prodaji povratnika u RS za fotelju u rukovodstvu Zastupničkog doma, glasanju o Zakonu o sukobu interesa, priče da je demagog i skriboman od čijeg dvodecenijskog političkog djelovanja niko u državi BiH nije vidio koristi osim njega samog, činjenice da je bio dio vlasti koja je isporučila SNSD-u sve što su zatražili... Dakle, o drugu Bećiroviću samo lijepo!
17.07.2022. u 11:45
get url
text

U nastavku otvoreno pismo. Šta biste drugo mogli očekivati?!

- Dragi prijatelji,

Hvala vam na masovnoj podršci, korisnim prijedlozima i dobronamjernim kritikama. Posebno vam hvala na svemu što činite s ciljem da Bosna i Hercegovina bude poštenija i bolja država. Moja obaveza je da se borim za vas - ljude Bosne i Hercegovine. Ne pada mi napamet da se pravdam režimskim strankama i njihovim plaćenicima. To su dokazani sijači nesreće i neistina koje ćemo poraziti 2. oktobra ove godine.

Svjedoci ste da sam od momenta objave kandidature izložen masovnim napadima, lažima i podvalama. I opozicija i većina ljudi koji ne misle kao režimski krugovi proglašeni su izdajnicima. U političkoj destruktivnosti otišli su toliko daleko da su me proglasili kandidatom udruženih izdajnika protiv kojeg treba voditi džihad.

Dragi prijatelji,

Režim je angažovao sve resurse kako bi me ocrnio i satanizirao po istom onom obrazcu kako su u prethodnim godinama i decenijama pakovali i montirali i brojnim drugim slobodnomislećim ljudima u našoj zemlji. Ali, nema veze. Režima se ni najmanje ne bojim. Idem do kraja. Odlučno!

Vi sigurno zaslužujete bolje i pravednije društvo. Borba za takvo društvo je moja obaveza i dužnost prema vama. Vi morate znati da vas neću nikada izdati! Ni po koju cijenu! Ni za kakve novce! Ni za kakve privilegije! Ja sam samo jedan od vas koji stoji na čelu demokratskih snaga koje traže promjene, pravdu i ekonomski razvoj.

Mnogi me pitaju zašto sam politički rizikovao kada sam mogao biti nosilac neke od lista i na taj način ući u neki od parlamenata? Moj odgovor glasi: Ovo nije moj lični rizik. Najveći rizik cijele naše države je da imamo reprizu istih politika u najvišim organima vlasti. Vama i vašim porodicama želim svako dobro. Uvjeren sam da smo svakim danom sve bliže zajedničkoj pobjedi. Sada sam još veći optimista - napisao je sinoć drug Bećirović, pa nemoj da bude kako niste upozoreni. 

Naročito je važno da javnost zna da se, kao što napisa drug, "slobodnomislećim ljudima u našoj zemlji" imaju smatrati samo oni koji plješću njegovoj pojavi i otvorenim pismima, u suprotnom po defaultu pripadate "režimskim plaćenicima".  

VEZANI TEKST - Šta kažu policijske agencije, da li je Bećirović prijavio ko i gdje mu se to navodno prijeti likvidacijom?

Srceparajuće obraćanje javnosti, u kojem se Bećirović predstavlja žrtvom, posebno je zanimljivo u posljednjem dijelu. Borba za pravednije društvo je, navodi, njegova obaveza. U čemu se ta borba ogledala svih ovih godina? Ono što je javnosti poznato, a naročito SDP-ovcima, je da se Bećirović itekako uvijek znao izboriti za vlastiti položaj, unutar stranke i na političkoj sceni općenito. Recimo, stranačke sjednice, problemi i kreiranje politika često su bili bez njegovog prisustva jer je drug Bećirović iznad toga. Ticalo ga se uglavnom ono što se lično odnosi na njega, pa se znao i javno ograđivati od stavova i politika vlastite stranke i njenih kadrova. Nije timski igrač, rekli bi SDP-ovci.

U slučajevima kada mu je odgovarao da SDP bude pokriće nečemu za šta je digao ruku u Parlamentu BiH, tada se pozivao na partiju - stranačka odluka. Tako je bilo i sa Zakonom o prebivalištu, koji mu je obilježio političku karijeru. Stranačka odluka jeste bila, ali je Bećirovićev lični inters bio da ga Milorad Dodik u dogovoru sa Zlatkom Lagumdžijom ostavi u fotelji rukovodioca Zastupničkog doma. Mogao je, da je htio, kao što sada govori - "iz obaveze prema vama" - glasati drugačije. To je, uostalom, općepoznata stvar. Ali, o tome ne biste trebali javno govoriti i pisati jer se automatski ispisujete iz "slobodnomislećih ljudi" i svrstavate u "režimske plaćenike".

VEZANI TEKST - Bećirović je pokušao objasniti da je SDA kriva za Zakon o prebivalištu, za njega je to "velika ubleha"

O dvodecenijskom budžetskom plaćeniku Bećiroviću, također, ne biste trebali pisati u tom kontekstu. Javost ne bi trebala da govori koliko je Bećirović koštao građane BiH za više od dvije decenije parlamentarne hladovine i da stavlja novac i njegov učinak na kantar, dok je naprimjer sasvim uredu da se o tome nadugo i naširoko raspreda u slučaju Halida Genjca. U slučaju kritike prvog, tako bi javnost trebala percipirati, radi se o napadu "režimskih plaćenika", dok u slučaju kritike drugom stav iznose "slobodnomislećih ljudi".

- Vi morate znati da vas neću nikada izdati! Ni po koju cijenu! Ni za kakve novce! Ni za kakve privilegije! - piše spomenuti drug. Vidjeti pod - ruka za Zakon o prebivalištu i fotelja u Parlamentu BiH.

- Ja sam samo jedan od vas koji stoji na čelu demokratskih snaga koje traže promjene, pravdu i ekonomski razvoj - navodi Bećirović. Poduži bi bio tekst na ovu temu, ali dovoljno je citirati čuvenu Komšićevu: Hajte molim vas...

VEZANI TEKST - Bećirović (ni)je zajednički kandidat, Radončićeva poruka ogolila stvari: Nećemo mu mi voditi kampanju

Kad Bećirović objašnjava zašto se kandidirao za Predsjedništvo i kako je to rizik, a mogao je biti nosilac neke SDP-ove liste, tu se treba prisjetiti, a naročito je poznato SDP-ovcima, da Bećirović nikada nije, niti će, ulaziti u nešto na vlastitu štetu i rizik. Uostalom, nije to radio zarad prošle kandidature, a poučeni time možemo vjerovati da nije ni ovog puta.

Bećirović je tražio da se javnost uvjeri kako je on kandidat koji ima široku podršku stranaka i civilnog društva, dok se istovremeno nastojao što više distancirati od činjenice da je zapravo SDP-ov kandidat, kao što je i sada. Faktor je o tome pisao na osnovu informacija dobijenih iz SDP-a, koje niko nikada nije demantovao. Bećirović je stranačkom vrhu 2018. dostavio svoje uvjete i pravila "igre" na više od 30 strana u vidu neslužbenog dokumenta. Jedan od njih je bio, u slučaju da izgubi izbore za Predsjedništvo, da borba za njegovo mjesto u Domu naroda BiH mora biti prioritet za SDP. Zato je i sada krajnje neuvjerljivo kada Bećirović spominje vlastito izlaganje nekakvom riziku. Uostalom, radi se o političaru koji dvije decenije obitava na sceni, a da ga nikad nije "zakačila" fotelja u izvršnoj vlasti - Vijeću ministara ili entitetskoj vladi. Parlamentarna "hladovina", demagogija, otvorena pisma, unaprijed propale ali popularne zastupničke i delegatske inicijative, slatkorječive ali suštinski isprazne diskusije i replike... su sve što je Bećirović ikada rizikovao i uradio u borbi za "promjene, pravdu i ekonomski razvoj". 

VEZANI TEKST - I 2018. imao uvjete: Bećirović tvrdio da ne želi biti kandidat, šta se odjednom promijenilo

"Masovni napadi" koji Bećirovića tište su zapravo kritike kojima javnost "šamara" svakog političara u bilo kojoj, pa i ovoj državi, a naročito u predizborno vrijeme. Žalopojke o napadima, uz uvjeravanje da je jak i da će pobijediti, govore suprotno u odnosu na poruku koju smatra da je poslao. U pobjedu ni sam ne vjeruje. Uostalom, političke, izborne kampanje jesu i uvijek su bile "grub sport". Izbori na kojima se od publike očekuje da se divi i aplaudira, a od kandidata širok osmijeh i želje za "mir u svijetu", su neko drugo takmičenje. Ono za Miss Bosne i Hercegovine. 

A sad zaboravite sve što ste pročitali, ne govorite i ne pišite o tome. Kandidatu "ujedinjene opozicije", žrtvi "režimskih plaćenika", "slobodnomislećem" drugu Bećiroviću kritika smeta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.