navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kulinarski kutak

Nemojte da vas zavara kratka lista sastojaka: Tajne pravilne pripreme domaćeg pudinga

Lista sastojaka potrebnih za pripremu pudinga uvijek je prilično kratka. Sve što vam treba je mliječna komponenta (mlijeko ili slatko vrhnje), šećer, nešto što će zgusnuti puding (jaja, gustin, želatin…) i sastojci kojima ćete začiniti desert, kao što su čokolada, voće, mahuna vanilije…

Objavljeno: 14.02.2020. u 15:11
get url
text

No, nemojte dopustiti da vas kratak popis sastojaka zavara. To znači da morate biti još pažljiviji u procesu pripreme ove slastice.

Prva i najvažnija stvar je da pročitate pažljivo recept koji ćete slijediti i pripremite svu potrebnu opremu (posudice u kojima ćete poslužiti puding, žicu za mućenje…).

Zapamtite da je kod pudinga sve u miješanju, pa je dobro pripremiti ruke na dugotrajno i žustro miješanje.

Škrob je prilično veliki problem. On ima tendenciju zgrušavanja unutar pudinga, pa postoji vjerovatnoća da se ne otopiti dovoljno, zbog čega puding neće biti dobre konzistencije.

Ono što trebate napraviti jeste zajedno promiješati šećer i škrob. Zrnca šećera dobro će usitniti škrob i razbiti sve moguće grudvice.

Temperiranje. Situacija kada trebate dodati hladne sastojke u vruće mlijeko ili vrhnje postaje lakša ako hladne sastojke istemperirate s nekoliko kašika vrućeg mlijeka.

Vrijeme kuhanja je zapravo jednostavno odrediti. Kada puding prokuha, kuhajte ga još minutu ili dvije.

Evo kako ćete pripremiti domaći puding od vanilije:

Potrebni sastojci: 500 ml mlijeka, 6 kašika šećera u prahu, 3 žumanca, 3 kašike škrobnog brašna, prstohvat soli, 30 g maslaca, sjemenke 1 mahune vanilije ili 1 kašika ekstrakta vanilije.

Postupak pripreme:

Ugrijte 450 ml mlijeka i tri kašike šećera da prokuha, pa sklonite s ringle.

Preostali šećer u prahu umutite sa žumancima, pa zatim dodajte preostalo mlijeko i škrobno brašno. Dobro izmiješajte tako da ne bude grudvica. Malo posolite.

Dobijenu mješavinu sipajte u zagrijano mlijeko i kuhajte na srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok se puding ne zgusne.

Umiješajte vaniliju i maslac, pa dobro promiješajte.

Izlijte u čaše za posluživanje.

Ako ne želite da se na vrhu stvori kora, na vrh pudinga stavite po komad prozirne folije i ostavite desert da se hladi dva do tri sata.