open-navfaktor-logo
search
Evropska liga
Nemoguća misija: Mogu li Džeko i Roma napraviti čudo protiv Uniteda?
Revanš-mečevi polufinala Evropske lige igraju se večeras s početkom u 21 sat. Roma će na Olimpicu ugostiti Manchester United, dok se u Londonu sastaju Arsenal i Villarreal.
06.05.2021. u 07:15
get url
text

Nakon istinske rezultatske blamaže na gostovanju kod Manchester Uniteda fudbaleri Rome će se večeras pokušati iskupiti za težak poraz (6:2) na Old Traffordu.

Edina Džeku i saigrače očekuje nemoguća misija protiv tima kontra kojeg su poslije prvih 45 minuta utakmice odigrane prije sedam dana imali prednost 2:1, a potom u nastavku doživjeli pravu katastrofu.

Duga je lista fudbalera na koje Paulo Fonseca, koji će na kraju sezone napustiti Olimpico, neće moći računati. Van konkurencije zbog povreda su Calafiori, El Shaarawy, Kumbulla, Lopez, Pedro, Spinazzola, Veretout i Zaniolo, a čak trojica igrača povrijedila su se do 37. minute duela na Teatru snova.

Prilično sužen igrački kada i četiri gola zaostatka Romin plasman u finale čine skoro nemogućom misijom. I portugalski stručnjak kojeg će na kraju sezone zamijeniti Jose Mourinho svjestan je izuzetno teškog zadatka, no tvrdi da ništa nije nemoguće.

- Moramo biti realni. Jasno je da neće biti lako pobijediti 4:0, ali u fudbalu sam vidio i iskusio mnogo stvari. Ne postoji ništa što je nemoguće. U poređenju s nama oni će sigurno biti svježiji, a imat će i prednost iz prve utakmice zbog koje će se osjećati mnogo sigurnije. Bez obzira na to mi želimo pobijediti i boriti se do kraja - poručio je Fonseca.

VEZANI TEKST - Džeko napredovao na listi najboljih strijelaca Evropske lige među aktivnim igračima

Golom na Old Traffordu u prvom susretu Džeko je ispisao historiju. Dijamant je postao jedini fudbaler u historiji koji je uspio postići bar jedan gol na Old Traffordu u tri desetljeća, i to s tri različita kluba (Wolfsburg, Manchester City, Roma) u tri različita takmičenja (Liga prvaka, Premier liga, Evropska liga).

Zahvaljujući pogotku u prvom meču protiv Uniteda najbolji bh. napadač stigao je do brojke od 23 gola u Evropskoj ligi, što ga čini trenutno petim najefikasnijim igračem ovoga takmičenja među aktivnim fudbalerima. Večeras napadač Rome ima priliku izjednačiti se ili čak prestići Munasa Dabbura, koji je u EL postigao 24 gola.

Drugi polufinalni susret između Arsenala i Villarreal bit će itekako interesantniji makar gledajući na rezultat jer je španski tim u prvom meču slavio s 2:1.

Utakmicu na Emiratesu sudit će Slavko Vinčić, slovenski sudija koji se našao u centru velikog skandala u BiH, dok će pravdu na Olimpicu dijeliti najbolji njemački arbitar Felix Brych.

Potencijalni sastavi:
ROMA: Mirante, Mancini, Smalling, Ibanez, Karsdorp, Villar, Cristante, Bruno Peres, Pellegrini, Mkhitaryan, Džeko.
MANCHESTER UNITED: De Gea, Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Shaw, Matić, Fred, James, Bruno Fernandes, Pogba, Greenwood.

ARSENAL: Leno, Chambers, Holding, Pablo Mari, Xhaka, Elneny, Partey, Smith Rowe, Pepée, Aubameyang, Saka.
VILLARREAL: Rulli, Mario, Albiol, Pau Torres, Pedraza, Chuckweze, Parejo, Coquelin, Trigueros, Alcacer, Moreno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.