open-navfaktor-logo
search
Apel iz "Alumnija"
Nemamo vremena do petka, Vlada mora odmah od NOS-a BiH zatražiti suspenzije mjera
Iz ove firme ponavljaju da naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, "smrzavanje" tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanja sigurnosti radnika u proizvodnomu procesu
13.10.2018. u 13:24
get url
text

Nakon jučerašnje vanredne konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar, obznanivši najavu Nezavisnoga operatora sistema (NOS) BiH o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, očitovali su se i pojedini članovi aktulne Vlade FBiH, najavivši zasijedanje Vlade u petak.

- Aluminij nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da, do isteka sutrašnjega dana, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za opskrbu Aluminija električnom energijom, uz nužna jamstva za plaćanje – poručio je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

Iz ove firme ponavljaju da naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, "smrzavanje" tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanja sigurnosti radnika u proizvodnomu procesu.

- Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 hiljada eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sistema i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova. U prevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj - dodaju iz Aluminija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.