open-navfaktor-logo
search
Recep Tayyip Erdogan
Nemamo namjeru odustati ni od članstva u NATO-u niti od naših saveznika
Turska je suspendovana iz programa F-35 u julu ove godine, a američka administracija tvrdi da će ruski S-400 ugroziti sigurnost aviona F-35
31.08.2019. u 18:25
get url
text

 Turska nema namjeru odustati od članstva u NATO-u i njegovih saveznika, poručio je danas u Istanbulu predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. Turski predsjednik se dotakao i uspostavljanja sigurne zone na sjeveru Sirije. 

- Nemamo puno vremena i strpljenja oko uspostave sigurne zone na istoku Eufrata. Turska će primijeniti vlastiti akcijski plan, ako turskim vojnicima ne bude dopušteno kontrolisati sigurnu zonu u Siriji - rekao je Erdogan.

Smatra da se ne može sakriti progon stanovništva na istoku Eufrata od terorističke organizacije. Turski predsjednik je kazao i da ISIS nije problem tog područja nego da je to rat dijeljenja interesa određenih moći.

Turska je suspendovana iz programa F-35 u julu ove godine, a američka administracija tvrdi da će ruski S-400 ugroziti sigurnost aviona F-35. Turska negira tu tvrdnju, dodajući da je godinama neuspješno pokušavala kupiti raketni odbrambeni sistem Patriot od SAD-a, prije nego što se okrenula S-400.

- Ako se prodaja raketnog sistema Patriot pretvori u alat za pritisak, Turska neće oklijevati da preferira druge sisteme - rekao je Erdogan. 

Dodao je i da im se "ne dostavljaju" avioni (F-35).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.