open-navfaktor-logo
search
Službeni put
Nema sjednica, ali ima putovanja i dnevnica: SNSD-ovci u Moskvi na račun države
U Moskvu su se, u svojstvu delegacije Parlamentarne skupštine BiH, uz plaćene troškove i pripadajuće dnevnice, zaputili Nikola Špirić i Nebojša Radmanović
01.07.2019. u 16:22
get url
text
Nikola Špirić i Nebojša Radmanović

Za SNSD-ove državne parlamentarce neprihvatljivo je prisustvovati sjednicama. O formiranju komisija ne žele ni razmišljati. Međutim, putovanja u ime i na račun Parlamentarne skupštine BiH, odnosno građana BiH koji su već sedam mjeseci uskraćeni za rad najvišeg zakonodavnog tijela, sasvim su im uredu.

Tako su se u Moskvu u svojstvu delegacije Parlamentarne skupštine BiH, uz plaćene troškove i pripadajuće dnevnice, zaputili Nikola Špirić i Nebojša Radmanović. Tamo prisustvuju Drugom međunarodnom forumu o razvoju parlamentarizma u organizaciji Državne Dume Ruske Federacije.

Nije poznato da li je SNSD-ov dvojac podijelio sa ostalim učesnicima svoje stavove o "razvoju parlamentarizma", naročito s aspekta obimnog iskustava u blokiranju parlamentarnih aktivnosti i istovremenog konzumiranja svih beneficija koje sa sobom nosi mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali je javnost, zahvaljujući Press službi Parlamentarne skupštine BiH, "obradovana" njihovom fotografijom sa ugodnog druženja u Moskvi.

Iako zastupnici SNSD-a ne prisustvuju sjednicama Zastupničkog doma još od njegove konstituirajuće sjednice, to ih nije spriječilo da naplaćuju dnevnice za putovanja unutar i van BiH. Tako je, primjera radi, Staša Košarac u prvih šest mjeseci novog mandata oborio rekord u broju putovanja, ali unutar BiH. Posjetio je Banju Luku, Bijeljinu, Mostar, Višegrad, Foču, Sokolac, Trebinje, Nevesinje, Doboj, Rogaticu, Višegrad i Bratunac, a za svako je putovanje, u okviru kojih je uglavnom posjećivao SNSD-ove lokalne organizacije, naplatio dnevnice iz državnog budžeta.

Radmanović, podsjećanja radi, nije osjetio potrebu da prisustvuje posljednjoj sjednici Zastupničkog doma, posvećenoj migrantskoj krizi i stanju u pravosuđu, ali je, s druge strane, osjetio potrebu da novcem građana i u ime Parlamentarne skupštine BiH nešto ranije posjeti Budvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.