open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Nema sigurnosnih razloga za otkazivanje LGBTIQ povorke, građani se trebaju pridržavati uputa iz policije
Načelnik Uniformisane policije Džafer Hrvat je naglasio da sva tri skupa nose određeni stepen rizika, ukazujući da će "Povorku" osiguravati više od 1.000 policajaca
06.09.2019. u 11:39
get url
text

MUP Kantona Sarajevo održao je konferenciju za medije na kojoj je bilo govora o tri javna okupljanja tokom vikenda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o skupu "Dan tradicionalne porodice" u organizaciji Udruženja građana "Svjetlo" u subotu od 14 sati, koji će se realizirati šetnjom od Vječne vatre do Marindvora. U nedjelju su zakazana dva skupa od 10 do 11.30 u parku u naselju Ciglane, Udruženja "Inicijativa iskorak"  i skup LGBTIQ osoba, poznat kao "Bh. povorka ponosa", koji će se održati na potezu od Vječne vatre kroz Titovu ulicu od 12 do 14 sati kada završava na Trgu Bosne i Hercegovine. 

Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku je kazao da su angažovani svi ljudski i materijalni resursi na osiguranju ovih javnih skupova.

- Želim se zahvaliti građanima na dosadašnjoj saradnji i zamoliti u dane održavanja protestnih okupljanja da prilage svoje potrebe i aktivnosti ograničenjima u saobraćaju koja će biti 7. i 8. septembra. Postoje krugovi koji žele malo napraviti tenzije i probleme - rekao je Hasanović, ne precizirajući o kojim se krugovima radi. 

Načelnik Uniformisane policije Džafer Hrvat je naglasio da sva tri skupa nose određeni stepen rizika, ukazujući da će "Povorku" osiguravati više od 1.000 policajaca. Kao podrška bit će uključena i antisnajperska jedinica. 

Hrvat je apelovao na građane da dostave informacije policiji, a tiču se skupova, kako bi štab mogao izvršito adekvatnu procjenu javnih okupljanja.

- Ne moraju se građani baviti ozbiljnošću te informacije. Mi ćemo se baviti time, samo da nam se pravovremeno dostavi - rekao je Hrvat. 

VEZANI TEKSTPrijavljeno 500 učesnika: Povorku LGBTIQ osoba u Sarajevu osiguravat će 1.100 policajaca

Do sada, prema policijskim saznanjima, nema aktivnosti koje bi utjecale na otkazivanje ovih skupova. 

{$galerijaFotografija}

Na upit novinara o tome da su se jutros u gradu pojavili plakati protiv "Povorke" na kojima su navodno američki ambasador Eric Nelson, a koji su usmjereni protiv održavanja "Povorke", Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a, kazao je kako u policiji provjeravaju takva saznanja. Ovom prilikom svi građani su pozvani da se pridržavaju uputstva koje će MUP objaviti na svojoj web stranici te da poštuju pravila o obustavi saobraćaja u određenim dijelovima grada gdje će se održati skupovi.

Iz sarajevske policije su potvrdili da će ugostiteljski i drugi poslovni objekti u Titovoj ulici neometano raditi tokom "Povorke". 

Na kraju je rečeno kako je do sada na svakom od tri prijavljena skupa prijavljeno prisustvo po 500 učesnika. 

Press mup Kantona Sarajevo 06.08.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.