open-navfaktor-logo
search
Poruka ministra HNK
Nema razloga da korektni dijalog ne bude nastavljen
Pregovarački tim Vlade HNK poziva predstavnike sindikata da u dobroj vjeri, a na dobrobit cjelokupnog obrazovnog procesa, rješava sva otvorena pitanja, koja eventualno nisu obuhvaćena potpisanim Kolektivnim ugovorom
10.09.2018. u 16:59
get url
text

Nakon protesta sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasio se i resorni ministar. Poručio je je kako nema niti jednog razloga da korektni dijalog ne bude nastavljen.

- Pregovarački tim Vlade HNK poziva predstavnike sindikata da u dobroj vjeri, a na dobrobit cjelokupnog obrazovnog procesa, rješava sva otvorena pitanja, koja eventualno nisu obuhvaćena potpisanim Kolektivnim ugovorom- kazao je Rašid Hadžović, ministar  obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Podsjetio je kako su februaru ove godine potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja i tada su na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici sindikata iskazali veliko zadovoljstvo korektnim dijalogom i postignutim dogovorom koji je doveo do potpisivanja spomenutog Ugovora.

- U potpisanom Kolektivnom ugovoru prvi put značajno je povećan obim prava radnika u obrazovanju, od kojih izdvajam: smanjenje norme za radnike koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, radnike koji imaju četvero i više maloljetne djece, za mentore i savjetnike, za magistre i doktore nauka, kao i radnike sa trideset i trideset pet godina radnog staža. Također, u novom smo Kolektivnom ugovoru prosvjetnim radnicima, a što ranije nikada nije bio slučaj, omogućili prelazak iz jedne u drugu školu- kazao je.

Podsjetio je i da je ovo Ministarstvo uz podršku Vlade uspješno riješilo i pitanje organizacionih šema, radno-pravni status za više prosvjetnih radnika i da, uprkos svim problemima koje imamo kada je u pitanju broj učenika, niko od radnika nije ostao bez posla.

- Sve naše aktivnosti i mjere koje provodimo usmjerene su ka boljem, modernijem, evropskim standardima bližem procesu obrazovanja, kao i poboljšanju radno-pravnog i materijalnog statusa i uslova rada svih radnika. Stoga želim posebno istaći da smo prvi put nakon deset godina otvorili proces razgovora o povećanju plata u obrazovanju i tu već učinili konkretne pomake koji su u skladu sa realnim mogućnostima Budžeta- poručio je Hadžović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.