open-navfaktor-logo
search
COVID-19 u TK
Nema novooboljelih i sve više oporavljenih: Da li je naredna sedmica konačno ključna za ukidanje mjera?
U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla u posljednja 24 sata urađeno je 76 testova na koronavirus, a od njih niti jedan nije pozitivan, saopćila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.
14.04.2020. u 14:51
get url
text
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić

To znači da su u Tuzlanskom kantonu ukupno 84 osobe testirane pozitivno na virus SARS-CoV-2, a aktivnih slučajeva je 71, s obzirom na to da se opravilo ukupno 11 osoba, od toga četiri u posljednja 24 sata. Od 84 pozitivne osobe, preminula je jedna 73-godišnja žena.

- Kada su u pitanju oboljeli od bolesti COVID-19, 13 ih je smješteno na UKC-u, na Medicinskom institutu Bayer su dvije osobe, jedna je u brčanskoj bolnici, a jedna je prebačena u drugi kanton na liječenje. U kućnoj izolaciji je 55 osoba pozitivnih na koronavirus - kaže ministrica Čolić.

Na području TK 1.689 osoba je još pod mjerama kućne izolacije po nalogu sanitarnih inspektora.

Od 27. marta do danas, na UKC-u Tuzla, testirano je 1.697 osoba na koronavirus, a u posljednjih devet dana pozitivnih je 16, a oporavljenih 11.

Kada je u pitanju raspored pacijenata po klasterima, klaster MIB-a sada broji 34 pacijenata, klaster Srebrenik 16, klaster Klinike za ORL UKC-a Tuzla 10, klaster Sapna osam, klaster Tuzla dvije, dok klaster Banovići ima jednu osobu. Još jedna pozitivna osoba u TK nije u vezi s nijednim klasterom. Ugašeni su klasteri u Lukavcu i Gračanici.

- Ukoliko se ovakva situacija nastavi, možemo očekivati sve manji broj pozitivnoh slučajeva, a sve veći broj oporavljenih. To će značiti i da je epidemiološka situacija povoljna. Kako god to kome zvučalo, ključna će nam biti naredna sedmica, da vidimo hoće li neko od penzionera, kojima je bio dozvoljen izlazak, biti pozitivan. Ukoliko naredne sedmice situacije ostane nepromijenjena, ja očekujem da već krajem aprila i početkom maja počnemo liberalizirati donesene mjere. To neće ići odjednom, ali mogu se otvarati sve radnje uz poštovanje određenih mjera zaštite - rekla je Dajana Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.