open-navfaktor-logo
search
Propao pokušaj
Nema koaliciju: Španski premijer ima još samo dva dana da formira novu vladu
Za formiranje vlade Sanchezu je danas bila potrebna podrška 176 od 350 zastupnika donjeg doma španskog parlamenta, a podržala su ga samo 123 zastupnika njegovih socijalista i jedan član male regionalne stranke
23.07.2019. u 19:33
get url
text
Španski premijer Pedro Sanchez
Španski premijer Pedro Sanchez

Prvi pokušaj španskog premijera u tehničkom mandatu Pedra Sancheza da formira novu vladu nije bio uspješan danas, poslije čega mu ostaju još dva dana za postizanje dogovora s krajnjom ljevicom.

Sanchezova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) dobila je najviše glasova na parlamentarnim izborima 28. aprila, ali nije uspjela da uspostavi većinu, a njegovi pokušaji da postigne dogovor s ljevičarskom koalicijom Ujedinjene možemo (Unidas podemos) do sada nisu dali rezultat.

Za formiranje vlade Sanchezu je danas bila potrebna podrška 176 od 350 zastupnika donjeg doma španskog parlamenta. Međutim, Sancheza su danas podržala samo 123 zastupnika njegovih socijalista i jedan član male regionalne stranke.

Protiv Sancheza je glasalo 170 poslanika tri desne i nekih manjih stranaka, dok su uzdržana bila 52 člana parlamenta, uključujući zastupnike liste Ujedinjene možemo. Pravo glasa nisu imala četiri zastupnika katalonskih separatista, kojima su mandati suspendirani do okončanja sudskih procesa u kojima su optuženi zbog pobune.

Takav rezultat bio je očekivan poslije jučerašnje debate u parlamentu Sancheza i lidera koalicije Ujedinjene možemo Pabla Iglesiasa koji su jedan drugog optuživali za neuspjeh u formiranju koalicione vlade.

Novu priliku da ostane premijer Sanchez će imati u četvrtak, kada će mu za formiranje vlade biti potrebno samo da dobije više glasova "za" nego "protiv", a ne podršku većine zastupnika kao na današnjem glasanju, prenosi Beta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.